Gazdaság

2009.10.19. 10:29

Egy húsipari kisüzem növekedni is tud, ha alkalmazkodik

Pókaszepetk - A faluban működő Tóth Hús Kft. példa arra, hogy ha a piaci igényekhez igazodnak, és közben a pályázati lehetőségeket kihasználva folyamatosan fejlesztenek, akkor a mai körülmények között is versenyképesek maradhatnak, sőt növekedni is tudnak.

zaol.hu

A húskészítményeket előállító, 40 dolgozót foglalkoztató kisüzemet öt éve vette meg előző tulajdonosától a Második Forrás-Coop Kft., és azóta minden lehetőséget kihasználtak a fejlesztésre. Néhány hete fejeződött be a legutóbbi beruházás sorozatuk, amely, mint Paál Péter ügyvezető elmondta, összesen 56,4 millió forint értékű épületbővítést és gépbeszerzést tartalmazott.

- Tavaly a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz adtuk be a pályázatunkat a mezőgazdasági termékek értéknövelése nevű támogatási lehetőségre. Sikeres pályázatunkra 28,2 millió forint támogatást kaptunk, tíz százalék önerőt kellett felmutatnunk a tervezett beruházásokhoz, a forrás további részét bankkölcsönből, ötéves beruházási hitelből fedeztük. Szükségünk volt egy új töltőgépre, pácoló berendezésre és a hozzájuk tartozó eszközökre. Közel 34 millió forintba került az üzem bővítése, a hűtőkapacitás növelése. Készáru raktárt és száz négyzetméteres új mélyhűtő raktárt alakítottunk ki, továbbá az új épületrészben berendeztünk egy szárazáru érlelőt, továbbá pácoló helyiséget is - sorolta a beruházás legfontosabb részeit az ügyvezető.

Mint elmondta, a piachoz is alkalmazkodniuk kell, ami a mai körülmények között megköveteli a házias ízek és a minőség megtartása mellett az olcsóbb árfekvésű termé-kek mennyiségének növelését.- Nyereségesen működünk, és idén 700 millió forintos forgalom elérését tűztük célul. A fejlesztéseink azonban lehetővé teszik a további bővülést, ami azt jelenti, jövőre el szeretnénk érni az egymilliárd forintos árbevételt.

A technikai feltételek mellett ehhez jó szakembergárdára számíthatnak, akiknek jelentős része a volt Zalahústól érkezett, és alapvetően fontos az is, hogy alapozhatnak a coop-hálózat, valamint a Mecsek Füszért piaci hátterére. A fejlesztések nem álltak meg a cégnél, mint Paál Péter elmondta, az MVH-nál ismét pályáznak. Újabb 50 milliós értékű beru-házást terveznek, amelynek révén most már az üzem környezetét, az irodai munkahelyeket plusz az alkalmazott számítástechnikai hátteret bővítik. A jövő évi terveik megvalósításához azonban már két műszakra kell bővíteniük a termelést, amihez létszámbővítés válik szükségessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!