Gazdaság

2009.09.30. 05:50

Félpénzen vegetál az idegenforgalom

Hévíz (há) - A városházán tegnap megtartott ülésen nyilatkozatot fogadott el a Magyar Fürdővárosok Szövetsége: az idegenforgalmi adó állami támogatásának tervezett megfelezése ellen tiltakoznak.

zaol.hu

Vértes Árpád, a szövetség elnöke, házigazda polgármester elmondta: az írásban megfogalmazott állásfoglalást eljuttatják Bajnai Gordon miniszterelnöknek, Oszkó Péter pénzügyminiszternek és Varga Zoltán önkormányzati miniszternek. Emellett szakértői csoportot is létrehoznak, azzal az igénnyel, hogy személyes tárgyalást folytathassanak a döntést előkészítőkkel és hozókkal az adókiegészítés változatlanul hagyásáról.

A szövetség azon meggyőződésének ad hangot, hogy a támogatás csökkentése aránytalan, igazságtalan, méltánytalan elvonást jelentene a turisztikai településektől. Az idegenfogalommal az önkormányzatoknak számos többletfeladat ellátását kell felvállalniuk a versenyképesség megtartásáért. Ezek forrásaaz adónemhez kapcsolt állami támogatás, pályázati önerőt is abból tudnak biztosítani. A tervezett csökkentés 20-40 százalékos elvonással érintheti az önkormányzatok költségvetését.

Az állásfoglalás kitér továbbá arra a következtetésre, hogy a turisztikai infrastruktúra fejlesztésének visszaesése negatívan fog hatni az állami költségvetési bevételekre is. A támogatás felére csökkentése 4,5 milliárd forintnyi állami megtakarítást hozhat országos szinten, aminél a szövetség állásfoglalása szerint sokkal nagyobb károkat okoz az intézkedés közvetlen és közvetett hatása.

A szövetség szükségesnek tartja, hogy az állami támogatás felhasználása ellenőrizhető legyen, amit jól kidolgozott nyilvántartási rendszerrel kell biztosítani, ennek kidolgozásában részt kívánnak vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!