Gazdaság

2009.09.22. 02:29

Aranyat termő cserszegi fürtök

Cserszegtomaj - Kovács Viktor helyi szőlősgazda olyan borokkal jelent meg a legutóbbi mustrán, amelyek minőségükkel még a legtapasztaltabb szakemberek közt ismert dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőt is meglepték.

zaol.hu

- Sok borversenynek voltam bírája, de eddig még soha nem fordult elő, hogy egy gazda öt borával öt aranyérmet vitt volna el. Ezt a kivételt teremtette meg most Kovács Viktor - mondta dr. Bakonyi Károly.

A szakember a napokban lezajlott Nyugat-balatoni Hegyközségi Borverseny eredményéről beszélt így azon a találkozón, melyen a gazda az idei termésére engedett szüret előtti rátekintést. Ültetvényének szemléjére meghívta több gazdatársát, a helyi kulturális és gazdasági közélet szereplőit. Köztük ott volt Gyuk János, a település polgármestere, Bernáth Tibor hegybíró, Nagy Anita, a Zala Völgye Leader-csoport képviselője, Németh Csaba borháztulajdonos. 


Kovács Viktor dr. Bakonyi Károlynak mutatja a fürtöket. A háttérben Németh Csaba, Bernáth Tibor és Gyuk János
Fotó: Horányi Árpád

A gazda a régiós borversenyen cserszegi fűszeres, pátria, olaszrizling fajtával, továbbá két cuvée borával: az olaszrizling-cserszegi fűszeressel és a cserszegi fűszeres- pátriával nyerte az aranyakat, utóbbival a kiemelt aranyérmet.

- Viktor azt a tudományt alkalmazza, amit régen úgy hívtak, hogy pincetitok - mondta dr. Bakonyi Károly. - Ellesni nem lehet, csupán felfedni, s ez pedig annyit jelent, hogy a titok nem a picében van, hanem a gazda íz-zamat érzékenységében. Eszerint alakítja, kezeli a bort, a tapasztalattal, a sokéves gyakorlattal szerzett szakértelemmel.

De miből is lehet ilyen borokat készíteni, azt mutatta meg vendégeinek a gazda, a mindössze háromezer négyzetméternyi szőlőskertjében.

- Cserszegi fűszeressel váltottam ki öt éve a zalagyöngye fajtámat, 550 tőke van belőle - mutatta ültetvényének új részét. - Akkor szüretelek, amikor a szőlő érett, mert akkor adja a legtöbbet és a legjobbat. Ahhoz, hogy szép fürtök fejlődjenek és egészségesek is maradjanak, nem elég permetezni. Kell a tápanyagban gazdag jó talaj, s ilyenkor már a védelem a seregélyrajok ellen. Ezért a madárhálót sem nélkülözöm.

Kóstolóval a minősítés, gyors számolással a termésbecslés is megtörtént: a tőkénként számítható 4-5 kilogrammos hozammal az egy hektárra vetített átlag közelítheti a 20 tonnányit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!