Gazdaság

2009.06.11. 02:27

Csökkenő pesszimizmus

Zalaegerszeg (hp) - A GKI Gazdaságkutató Zrt. lapunk számára megküldött információja szerint májustól emelkedik a fogyasztói bizalmi index az ország várható gazdasági helyzetét és a munkanélküliséget illetően.

Hajdu Péter

A májusi fordulópont után júniusban ismét 4 ponttal (-64,3 pontra) nőtt a GKI fogyasztói bizalmi indexének szezonálisan kiigazított értéke. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint májushoz képest javulás elsősorban a korábban legpesszimistább megítélésű kérdéseknél tapasztalható: az ország várható gazdasági helyzetéről kialakított lakossági vélemények 8 ponttal, a munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozások 7,5 ponttal javultak. Ugyancsak valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye is. A következő egy évben várható inflációs várakozások növekedést mutatnak a fogyasztók megítélésében.

A fogyasztói bizalmi index a lakossági konjunkturális várakozások mutatója: a magyar gazdaság, a foglalkoztatott létszám és az infláció várható alakulására, a háztartások pénzügyi helyzetének megítélésére vonatkozó válaszokból számított mutató. Értéke 100 és -100 között változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!