Gazdaság

2009.03.25. 03:29

Leépítés után beruházás

Zalalövő - A válság következtében tavaly év végén komoly létszámleépítésre kényszerültek, mára azonban olyannyira stabilizálódott a zalalövői Elanders helyzete, hogy hamarosan kétmillió eurós beruházásba kezdenek.

Varga Lívia

- A gazdasági válság minden területen új helyzetet szült, és sajnos cégünket sem kímélte. Több vállalat, amelynek beszállítói vagyunk, kényszerült leépítésre vagy leállásra, ennek következtében pedig a mi megrendeléseink is jelentősen, a tavalyihoz képest 30-40 százalékkal csökkentek. Ahhoz tehát, hogy a cég fennmaradhasson, dolgozóink egyharmadától meg kellett válnunk decemberben - indokolta a 95 fős létszámleépítést az Elanders Hungay Kft. ügyvezető igazgatója, Per Brodin. - Elengedhetetlen ugyanis, hogy a jelen gazdasági környezetre mi is rugalmasan reagáljunk, hiszen, bár jelenleg versenyképesek vagyunk, ám ez az euró árfolyamváltozásainak függvényében módosulhat.

A zalalövői cég 2001-es megalakulása óta folyamatosan 280 körüli dolgozóval működött, ám a nyomdaipar területén még a január vége óta alkalmazott 180 fő is komoly létszámnak számít, tette hozzá az ügyvezető. A terv pedig, hogy a jövőben még inkább növekedni tudjanak.

- A jelenlegi stabil megrendelésszám azt mutatja, nem lesz szükség további elbocsátásokra - folytatja Per Brodin. - Legkésőbb nyár elején pedig a csomagolóiparba is szeretnénk bekapcsolódni, fontos ugyanis, hogy megrendelőinket minél szélesebb körben tudjuk kiszolgálni.

Az új projekt a kezdetekkor, a speciális gépek megvásárlásával, mintegy kétmillió eurós beruházást igényel. S induláskor ugyan ki tudják elégíteni az igényeket a meglévő munkaerő-állománnyal, ám, ha az események a terveket követik, akkor jövő év elején létszámbővítésre lesz szükség. És, bár rövid távon csak ezt a beruházást tervezik, pár éven belül egy előreláthatóan 3-4 millió eurós befektetéssel a piac egy teljesen új szegmensét kívánják elérni.

- Megrendelőink többsége jelenleg az elektronikai iparból kerül ki, de szállítunk egy nagy svéd kiadó számára is - részletezi az ügyvezető.

A belső piacokra leginkább használati utasításokat, technikai dokumentációkat, míg külföldre katalógusokat, tankönyveket, oktatási anyagokat gyártanak. Jelenleg a termékek húsz százaléka megy exportra, ám, mint az ügyvezető elmondta, szeretnék ezt az arányt negyven-ötven százalékra emelni.

- Nem biztos, hogy egy krízishelyzet csak rosszat, csak kockázatot és negatívumokat hozhat. Jelenthet új lehetőséget, lehet egy próba, amely során kiderül: miként reagálunk a kihívásokra - állapítja meg sejtelmesen az ügyvezető. - Ez a cég Európa szívében van, erős alapokkal bír, ezért biztosan túl fogjuk élni a válságot - jelenti ki. - Mert aki úgy gondolja, hogy meg fog halni, az meg fog halni.

Hazánk jelenlegi helyzetére reagálva az ügyvezető megjegyezte: az új kormánynak először is a rengeteg problémát okozó adórendszert kellene átalakítania, nem tűnik túl ésszerűnek ugyanis, hoz egy példát, hogy miközben valakinek megemelkedik a fizetése, miután leadózott a megnövelt összegből, kevesebb marad a béréből, mint annak előtte.

Az 1908-ban alakult Elanders vezető infomédia-vállalatként jelenleg négy kontinens tíz országában tevékenykedik, közel 1900 alkalmazottal. A csoport bevétele meghaladja a 220 millió eurót.

Per Brodin elmondta, a válság természetesen mindenütt okozott problémákat, a legnagyobb visszaesés azonban azoknál a leányvállalatoknál volt megfigyelhető, amelyek az autóiparban voltak érdekeltek, ám az Elanders-csoport mögött erős tulajdonosi háttér áll. Hazánkban a cégnek a zalalövőin kívül két kisebb telephelye van, Jászberényben és Nyíregyházán, s egy iroda Törökbálinton. Ötven százalékban pedig Elanders-tulajdon az a komáromi nyomdaipari vállalkozás is, ahonnan e hónapban a 90 fős létszámból 75-öt elbocsátottak.

- Mi is gyártottunk és szállítottunk a komáromi nyomda számára, ám az ott történtek nem befolyásolják a zalalövői telephely működését - jelenti ki határozottan az ügyvezető. - Magasabb szinteken egyébként még most is folynak a tárgyalások a Hansaprint és Elanders között az esetleges jövőbeni folytatásról.Aki úgy gondolja, hogy meg fog halni, az meg fog halni 

A svéd származású ügyvezető igazgató a nagy svéd nyomdaipari társaság zalalövői leányvállalatának 2001-es megalakulása óta él országunkban. Mt mondja, hazájához képest Magyarországon nagyon sok a külföldi cég. Ezeknek nagy része nem feltétlenül rendezkedik be hosszú távra nálunk, ami sok bizonytalanságot szül.  - Rengeteget utaztam Európa-szerte, s azt látom, Magyarország nagy előnye, amiből a krízis elmúltával akár profitálhat is, infrastruktúrájában rejlik - mondja Per Brodin. - Ami nagyon furcsa viszont, a magyarok többségének határtalan pesszimizmusa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!