Helyi közélet

2024.05.26. 12:11

A természet és az ember harmóniája

A szőlő és a szőlőművelők védőszentje tiszteletére tartottak megemlékezést szombaton Zalakaroson. Nyikolaj Gepard I. Orbán pápát ábrázoló szobránál már 28. alkalommal gyűltek össze az ünneplők.

Gyuricza Ferenc

Novák Ferenc borral locsolja meg a Szent Orbán szobrot Fotó: Gyuricza Ferenc

A részvevők között volt az a közel 150 fő, akik a Kanizsa Kul-Túra Egyesület által szervezett 10 és 20 kilométeres bakancsos túrákon vettek részt. A Karos Korzóról indult természetjáró program egyik közbeeső állomása ugyanis hagyományosan az Orbán-szobor volt, amit Bertók Dániel református lelkész és dr. Háda László katolikus plébános áldott meg.

Szent Orbán az egyház egyik korai pápájaként különleges helyet foglal el szívünkben – mondta ünnepi köszöntőjében Novák Ferenc, a város polgármestere. – Az ő áldása és védelme nélkülözhetetlen a szőlőtermelők és borászok számára, akik fáradságos munkájukkal biztosítják, hogy az asztalunkra kerülő bor minden kortya a természet és az ember harmóniáját tükrözze.

Novák Ferenc úgy fogalmazott: Zalakaros életében mindig fontos szerep jutott van a bornak, így ma – amikor a város életében már a gyógy- és termálvíz a meghatározó – szintén nagy hangsúlyt fektetnek a borkultúrával kapcsolatos hagyományok ápolására. Ennek jegyében az ünnepség végén borral locsolta meg Szent Orbán szobrát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában