Gazdaság

2008.10.10. 02:27

Nemcsak segély

Zalaegerszeg (hp) - A megyeszékhelyi kistérségi társulás és a regionális munkaügyi központ tegnap sajtótájékoztatón ismertetett jelenleg működő, illetve tervezett munkaügyi programokat.

Hajdu Péter

Az Út a munkához nevű, egyelőre előkészítés alatt levő programról Kiss Ambrus, a regionális munkaügyi szervezet főigazgatója tartott ismertetőt. A program jogi előkészítése decemberben fejeződik be, majd önkormányzati rendeletekkel egészül ki, s a rendszeres szociális segélyen élők helyzetének javítására hozzák létre. A hasonló programokkal szemben az lesz a különbsége, hogy minden ember helyzetét külön vizsgálja és változtatja, a korábbi szolgáltatásokkal szemben komplex, helyzetértékelő-támogató program lesz, amely az országban élő mintegy 200 ezer rendszeres szociális segélyezettet veszi célba. Közülük 100 ezren segélyezettek maradnak, a másik 100 ezres kör pedig foglalkoztatásba kerül. A 200 ezres segélyezett 95 milliárd forintba kerül, ez nem változik, de ezen belül a közcélú foglalkoztatásra fordított 15 milliárdot 50 milliárd forintra növelik. Hatékonyabb állami forrásfelhasználás és hatékonyabb segítség, továbbá a visszaélések megszüntetése jellemzi a tervek szerint. Gombás József, a régiós munkaügyi központ nemzetközi stratégiai igazgatója elmondta, a három nyugati megyében lezajlott ágazati közmunkaprogramok 625 embert érintettek 320 millió forint felhasználással. A folyamatban levő regionális programok 240 millió forintból működnek, 14 kistérségi társulás nyert támogatást, melyek 6000 embert érintenek, közülük 3600-at Zala megyében.

Dr. Gyimesi Endre polgármester mint a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás elnöke szólt az itt folyamatban levő közmunkaprogramról, amelyben 105 személyt foglalkoztatnak a társulás által elnyert 34,6 millió forintból, szeptember 15. és december 15. között. A megyeszékhelyen és Zalalövőn kívül 55 kistérségi település vesz még részt azzal céllal, hogy a hátrányos helyzetűeket munkához juttassák, visszasegítve őket az elsődleges munkaerőpiacra. Munkájukban kiemelt az idősek házi gondozása.

Ezek is érdekelhetik