Gazdaság

2008.05.27. 02:27

Tükörben a zalai agrárium

Zalaegerszeg (ts) - Tegnap délelőtt a Zala Megyei Agrárkamara elnöksége, délután a küldöttgyűlés résztvevői tárgyaltak a zalai és a magyar agrárium helyzetéről, a sürgető teendőkről.

Takáts Sándor

A Zala Megyei Agrárkamara elnökségi tagjai által megvitatott előterjesztéseket délután Balogh Rudolf elnök, Torma Gyula titkár, a bizottságok vezetői, illetve a könyvvizsgáló jelentései egészítették ki. Többek között elhangzott, hogy a 365 zalai kamarai tag adja a megye mezőgazdasági termelésének valamivel több mint 50 százalékát, s hogy ők eredményesebb ágazati érdekképviseletre tartanak igényt. Az uniós csatlakozást követően az agrárium helyzete a régi tagországokhoz képest kedvezőtlenül alakult. A közös agrárpolitikát felül kell vizsgálni a feszültségek miatt, súlyos a megosztottság, az érdekellentét. Nem értenek egyet a Magyar Agrárkamara vezetői egy 2013 előtti reformmal, sem a támogatási felső határok bevezetésével. Ez ugyanis a magyar gazdálkodók számára egyértelmű hátrányt jelentene. Összességében szükséges lenne egy részletes, minden főbb ágazatra kiterjedő hatástanulmány kidolgozása, amely az eddigi módosítások tükrében tesz javaslatot a jövőbeni változásokra.

A zalai agrárkamara pénzügyi helyzete stabil, tartozása nincs, a pénzügyi beszámolót elfogadták. Ősszel tisztségviselői választásra kerül sor. Nyolc év tapasztalatai alapján a küldöttgyűlés elfogadta az alapszabály módosításait, benne a két fővel kevesebb létszámú elnökség, a mainál egyharmaddal kisebb, 23 fős küldöttgyűlés létrehozását. Az ehhez szükséges jelölő- és választási bizottságok tagjait is most választották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!