Gazdaság

2007.12.05. 03:28

A csomag legvaskosabb része az áfa (2.)

Nagykanizsa - A Penta Unió Oktatási Cent-rum által szervezett Adóegyetem 2008 kanizsai állomásán az általános forgalmi adó (áfa) témakörben tartott nagy érdeklődéssel kí-sért előadást Csátaljay Zsuzsanna adószakértő.

Szalabán Attila

Nagykanizsa - A Penta Unió Oktatási Cent-rum által szervezett Adóegyetem 2008 kanizsai állomásán az általános forgalmi adó (áfa) témakörben tartott nagy érdeklődéssel kí-sért előadást Csátaljay Zsuzsanna adószakértő.

A 2008-ra szóló, több száz paragrafus módosítást tartalmazó adócsomagban a legnagyobb horderejű változást az új áfatörvény megalkotása eredményezi, ugyanis az általános forgalmi adóról szóló 70 régi paragrafus helyébe nem kevesebb, mint 270 (!) új lép.

A törvény módosítása nyomán az áfakódex jobban igazodik az uniós direktívákhoz, és persze, mint várható volt, a korábbinál sokkal részletesebb. A nagykanizsai Adóegyetem előadójaként Csátaljay Zsuzsanna adószakértő elöljáróban kiemelte: az általános forgalmi adó alapelvei és alapfogalmai változatlanok maradnak, ugyanakkor a változtatásokra azért volt szükség, mert a meglévő áfatörvény nem harmonizált eléggé az Európai Unióban működő adójogszabályokkal.- Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, akkor is csak a korábbi áfatörvény módosítása történt meg, ezért kellett most egy teljesen új törvényt alkotni, ami immár EU-konform lesz - vélekedett az adószakértő.

- Közben azonban nem maradt változatlan a magyar jogalkotóknak alapul szolgáló közösségi joganyag sem, ugyanis közben egy új forgalmiadó-irányelvet alkotott az Európai Unió. S azt az új áfa-irányelvet kellett a nemzeti jogszabályban is harmonizálni Magyarországon. Az adószakértővel, Csátaljay Zsuzsannával folytatott beszélgetésünk alkalmával a nagyobb érdeklődésre számot tartó új, 2008. január 1-jétől esedékes előírásokat tekintettük át. - Sokakat érdekelhet az adóalanyiság kérdésköre, főként a magánszemélyek ingatlaneladásai kapcsán - kezdte a változások egyik lényeges részével Csátaljay Zsuzsanna.

- Ha a magánszemély sorozat jelleggel értékesít ingatlant, tehát ha két naptári éven belül már a negyedik ingatlant értékesíti, akkor az illető személy áfaalany lesz. Ennek megfelelően jelentést kell tennie az adóhatósághoz, s utána az APEH kiveti rá az áfát. Ezután még három évig figyelni kell, hogy értékesít-e még ingatlant, mert akkor az is áfás ügylet lesz. - Milyen ingatlanokra vonatkozik ez az előírás? - Építési telekre, még használatba nem vett ingatlanra, és a két évnél fiatalabb használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlannál beszélünk a sorozat jellegű értékesítés miatti áfázásról. - Többeket érinthet még az úgynevezett fordított adózás bevezetése az egyes ingatlanokhoz tartozó szolgáltatásoknál. Mi a helyzet akkor, ha áfaalany az eladó és a másik fél is, tehát van áfás adószáma? - Amikor példának okáért egy takarító kft. számláz a másik kft-nek, mert irodaházat takarít, akkor nem lehet a számlában áfát felszámítani. Ilyenkor önbevallással, a saját bevallásában kell a megrendelőnek (azaz a számla befogadójának) felszámítani az áfát. - Az ingatlan bérleti díjat tekintve milyen változásra szímíthatunk? - Minden ingatlan bérleti díja tárgyi adómentes alapesetben, tehát nincs rajta áfa, viszont ha a bérbeadó bejelenti az APEH-hez, hogy az áfázást választja, akkor áfás lesz a bérleti díj, még a lakóingatlané is. Ilyenkor a lakás bérleti díjat is áfássá tudja tenni a bérbeadó - válaszolta az adószakértő.

Ezek is érdekelhetik