Foci

2011.02.15. 18:54

Horvát szenvedély némi magyar irigységgel - avagy a 100 esztendős Hajduk és a Torcida örök románca

Az ember nem dicsekszik vele, de van, hogy irigy... Arra a fajta rajongásra és összetartozásra lehet is, amelyet a Hajduk Split centenáriumi ünnepségén láttunk Dalmácia szívében.

Kerkai Attila

 „Hajduk zivi vjecno” - magyarra fordítva: a Hajduk örökké élni fog. Tegyük hozzá: hiszen még „csak” 100 éves, melyet a hét végén ünnepelt Horvátország vélhetően legnépszerűbb labdarúgóklubja.

Dalmáciában nincs is létjogosultsága megkérdőjelezni mindezt, a marinai tengerparti bárban pedig a sör mellé már ajándék Hajduk mez jár, bár még csak péntek éjszaka van és Splittől 25 kilométerre járunk. Mondja is a tulajdonos, holnap óriási buli lesz az egész dalmát tengerparton, szombaton pedig Splitben járva - ne szépítsük - leesik az állunk...

A várost „becsomagolta” a Torcida névre keresztelt szurkolói csoport, mindenütt szalagok és konfettieső, zászlók lengnek az ablakokban, mert ilyen tényleg csak egyszer van az életben: 100 éves a Hajduk Split.

Magyar szemmel nézve pedig egyszerűen elképzelhetetlen az egész: emberekkel tömött tengerpart, a Hajduk sál, mez, sapka kötelező kellék. Illetve, dehogy kötelező... Olyannyira magától értetődő, annyira természetes, hogy csak a Hajduk létezik, s ekkor már számunkra is nyilvánvaló: a marinai Rico Bar tulaja előző este semmit sem túlzott el.

Lángba borította ugyanis a Torcida az egész dalmát tengerpartot, az éjféli spliti tűzijáték csak „előjátéka” volt az azt követőnek.

Alkalmi ismerőseink, Karmen és Frane elvitt bennünket az egyik hegygerincre, ahol újabb attrakció következett: sorban állva - ha nem is egybefüggő, de vélhetően több száz kilométer hosszú - tűzfolyam alakult ki a tengerparton, köszönteni és ünnepelni a 100 éves Hajdukot. S micsoda véletlen, a keszthelyi Gaál Miklós éppen itthon tartózkodik, aki 2006- tól játszott a Hajdukban. Ő persze semmin sem csodálkozik...

- Szenvedélyes az a kapcsolat, amely a Torcida és a Hajduk között kialakult, szinte gyerekkortól beleivódik a spliti emberekbe - idézi fel emlékeit az orosz Amkar Perm után ma már a Volga Novgorod játékosa, aki éppen pár napos szabadságát tölti. -De mondhatnám, hogy egész Dalmáciában, az emberek ugyanis ott annyira szeretik a Hajdukot. Nyolc hónapot játszottam Splitben, de nagyon jó volt a hangulat, s nem csodálkozom azon, hogy a beszámolók szerint óriási ünnepségen köszöntötték a klub 100 éves fennállását.

A vasárnapi, Poljud-stadionbeli Slavia Praha elleni ünnepi mérkőzés bár 2-0-as prágai sikert hoz, a hangulat frenetikus, újra éjszakába nyúlt, kár, hogy ezt már nem várhattuk meg. Irigyelni ettől függetlenül még irigyelhetjük a splitieket: imádják a futballjukat, imádják a csapatukat, bár a Hajduk soha nem volt és ma sem világverő alakulat. Viszont van múltja, amit nagy becsben tartanak.

 

JÖN A BARCA IS
Nem véletlen, hogy a Hajduk a Slavia Prahát fogadta. 1911- ben, a korábban a prágai egyetemen tanuló négy dalmát ifjú az ottani futballélményeire alapozva alakította meg a Hajdukot. Júliusban jön a nagy „durranás”: a Barcelona is ellátogat Splitbe.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!