Foci

2010.08.05. 07:44

"Ne csapjuk be egymást "

A ZTE FC utánpótlásánál a szakmai vezetést július 1-jétől Szabó Imre irányítja. A szakember többek közt 9 évet dolgozott a fiatalokkal a ZTE-nél, a serdülőktől egészen a tartalékcsapatig, vagyis végigskálázott mindent. Felnőtt együtteseknél pedig több NB-s csapat trénere volt, köztük az N. Olajbányász élvonalbeli gárdáját is irányította.

Bóbics László

- Mik a legfontosabb elemek?

- Az első és a legfontosabb, hogy egészséges embereket neveljünk, fizikálisan és szemléletben is. A másik rendkívül fontos dolog, hogy egy életre szerettessük meg velük ezt a csodálatos játékot. Fontos, hogy a labdarúgás minden egyes kihívásának meg tudjon felelni a gyerek, a kondicionális, koordinációs, technikai, taktikai követelményeknek is. A negyedik cél a profi játékos felépítése . Hangsúlyozom, hogy ez csak az utolsó feladatunk. Mert nyilvánvalóan erre csak akkor kerülhet sor, ha az előző lépcsőfokokat sikeresen végigjártuk. Azt, hogy valaki majd NB I-ben vagy éppen a megyeiben futballozik, előre nem lehet megmondani. Azt igen, hogyha végigdolgoztuk vele az elképzelésünk szerinti munkát, amit elterveztünk, akkor akár a legalacsonyabb osztályban is szereti a játékot és a futball megszállottja marad. Akár labdarúgóként, akár ha a vállalkozás területére sodorja az élet, akkor is kedvenc klubját támogatja, akár anyagilag, akár erkölcsileg. Azt előre szeretném kijelenteni, hogy a szülőket nem csaphatjuk be, s nem szabad túl korán kijelenteni, hogy egy-egy gyerekből élvonalbeli játékos lesz. Ha mindent megteszünk 8 éves kortól azért, hogy a legtehetségesebbek, a legjobbak közt játszhassanak, akkor jó esély van rá. Ehhez mindent egymásra építve kell tennünk, mert így ezek a feladatok erősítik egymást, ellenkező esetben pedig kioltják. Az alap, hogy minden egyes nap kőkeményen meg kell követelni ugyanazokat a feladatokat. Ez az edzőink dolga, az enyém pedig, hogy felügyeljem a munkát és ahol kell segítsek nekik.

- Az előző évekhez képest a korosztályos csapatok kereteinek a létszámát 24-re emelték fel.

- Ennek is megvan a miértje. Egész kis korban elkezdjük felkészíteni őket különböző feladatokkal a profizmus irányába. Ha olyan kis létszámú keret van, hogy meg sem kell küzdenie a csapatba kerülésért, akkor becsapjuk fiataljainkat. Ez is az életre nevelés egy formája. Így már ebben a korban megszokják - megpróbáljuk felnőttként kezelni őket -, hogy nap mint nap meg kell küzdeni a játéklehetőségért, a leszűkített keretbe kerülésért. Éppen úgy, mintha a felnőtt csapat 18-as keretében szeretnének ott lenni. A feladatok tehát adottak, kevés ígérgetéssel, sok és következetes munkával szeretnénk elérni, hogy felgyorsuljon fiataljaink fejlődése.

ITTHON AZ MTK, A VB-N A NÉMETEK

Az utánpótlásképzés a jövő futballjának kulcskérdése. Ezt sokan tudják, de kevesen alkalmazzák. A fiatalok fejlôdését fel kell gyorsítani, mert csak akkor van esélyük már tizenévesen a felnőtt csapatok keretébe kerülésre. Itthon erre az MTK a legjobb példa. Korán kezdték a modern képzést, s most már anyagilag is jól profitálnak belőle. A dél-afrikai vb-t látva a németek tettek csodát, hiszen ismeretlen fiataljaik elkápráztatták a világot. Az irány megvan, csak következetesen követni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!