Foci

2010.05.27. 06:28

Egyetlen gólocskán múlt: Debreceni siker a ZTE ellen az MK döntőjében

Budapest – Újra a Puskás-stadion és újra egy mérföldkő a ZTE FC életében. A zalai együttes a Manchester United elleni Bajnokok Ligája selejtező után tegnap történetében első alkalommal a nemzeti stadionban lépett pályára a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében, a Debreceni VSC ellen. Sajnos a siker most elmaradt.

Kerkai Attila

JEGYZŐKÖNYV
DVSC–ZTE FC 3-2 (2-1)
Puskás-stadion, 5100 néző. Jv.: Vad II. (Ring, Varga Zs.).
DVSC: Verpecz – Bernáth, Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó – Szélesi, Szakály – Bódi (Varga, 91.), Czvitkovics (Kiss, 82.), Yannick (Rezes, 44. p.) – Coulibaly. Klubmenedzser: Herczeg András.
ZTE: Vlaszák – Kocsárdi (Rajcomar, 77.), Bogunovic, Miljatovic, Máté – Sluka (Balázs, 61.), Horváth A., Kamber, Illés – Pavicevic, Rudnevs. Vezetőedző: Csank János.
Gólszerzők: Coulibaly a 24. és a 68., Yannick a 30., illetve Pavicevic a 42., Rudnevs a 69. percben. Sárga lap: Komlósi a 12., Laczkó a 32., Rezes a 71. illetve Máté a 63., Miljatovic a 71. percben. 


Az idén a Magyar Kupa centenáriumához érkezett, hiszen száz évvel ezelőtt rendezték meg első alkalommal, tegnap pedig hetvenedszer talált gazdára a serleg. Az ünnepélyesség sajnos így is kissé magyarosra sikeredett: a mai magyar valósághoz igazodva a legendás arénában csak kevesen foglaltak helyet, de persze ettől függetlenül minden elismerés megilleti a ZTE és a DVSC szimpatizánsait, akik elutaztak a fővárosba. Egerszegről mintegy 1500 szurkoló kísérte el kedvenceit, a csapat tagjai pedig a bemelegítéskor külön köszöntötték híveiket, mely szép gesztus volt részükről.   

A napokban újra bajnoki címet nyert DVSC jóval rutinosabb résztvevőnek számított a kupadöntőben, hisz´ eddig ötször jutott el a fináléig és háromszor (1999, 2001, 2008) el is hódította a Magyar Kupát. A döntő előtt a kupatörténelem legutóbbi 45 esztendejének egy-egy meghatározó alakját köszöntötték (többek között olyan legendák érkeztek a gyepre, mint Komora Imre, Nyilasi Tibor, Illés Béla és még sorolhatnánk). A sajtópáholyba pedig a kezdés előtt megérkezett a szombati, Németország elleni barátságos meccsre készülő magyar válogatott keret is, az élen Ervin Koeman szövetségi kapitánnyal. A két tábor tagjai mindenesetre kitettek magukért a szurkolás terén, és a részükre fenntartott szektorokat megtöltötték.

A kezdőrúgást az 1943-ban (!) MK-győztes FTC játékosa, Gyetvai László és a tavalyi győztes Honvéd labdarúgója, Debreczeni András végezte el. Az első tíz percben a Debrecen valamivel többet birtokolta a labdát, a ZTE-nek érezhetően szoknia kellett a körülményeket, hiszen ne feledjük: a Loki a Bajnokok Ligájában rendezett mérkőzésein már jócskán „belakhatta” a Puskás-stadiont. A 15. percben Coulibaly ordító helyzetet puskázott el, az első ígéretes zalai próbálkozás pedig Rudnevs nevéhez fűződött, aki három perccel később alig lőtt fölé. Az átlagosnál egyik fél sem kockáztatott többet, mígnem a 24. percben leblokkolt a zalai védelem: Yannick lépett a védők mögé a bal oldalon, majd középre passzolt, Coulibaly pedig 5 méterről már nem hibázott, 1-0. Kár volt érte, mert a ZTE kezdett egyre többet támadni, de a 30. percben megint kapitulálni kényszerült. Ekkor Yannick bújt ki a védők között Coulibaly átadásával, tisztán indult kapura, Vlaszák kijött, hárította a lövést, ám a labda visszapattant a debrecenire, akinek a testéről a kapuba vánszorgott a labda, 2-0. A 34. percben viszont Sluka felfutása után Pavicevic lőhetett jó helyzetből, ám mellétrafált. A 42. percben viszont már helyén volt a feje! A félpálya közepétől jobbról Horváth I. A. szabadrúgásból ívelt a kapu elé, Pavicevic berobbant, és 5 méterről a kapu bal oldalába bólintott, 2-1. Jókor jött ez a találat, és jó alapot is adott a ZTE-nek ahhoz, hogy a folytatásban megpróbálja beérni riválisát.
Fordulás után alaposan belekezdett a Debrecen, az 52. percben Bódi 25 méteres bombáját csípte el bravúros vetődéssel Vlaszák a bal sarok előtt. Nem sokkal később ismét kettejük párharca következett, amikor Bódi lépett el Illés mellett, és 14 méteres lövését a zalai kapus megint hárította. Csank János cserélt, Slukát Balázs Zsolt váltotta majd a zalaiak egy kapu előtti kavarodásnál kezezést reklamáltak, de a játékvezető továbbot intett. A ZTE-nek mind többet kellett támadnia, ami a Lokinak kedvezett. A 68. percben Coulibaly használta ki ezt és 17 méterről vette be a ZTE kapuját, 3-1. Szerencsére jött a válasz!
A 70. percben egy balról érkező beadás ment el a lábak mellett, a hosszú oldalon érkező Rudnevs pedig 10 méterről óriási gólt ragasztott a léc alá, 3-2. Semmi nem dőlt el tehát, fordulatos, gólokban gazdag mérkőzés vált a találkozóból, és sem tartalékolni, sem várni nem lehetett már a zalaiaknak. Csank újabb támadó szellemű játékost küldött a pályára Rajcomar személyében, aki a 86. percben egy Verpeczről kipattant labdát óriási helyzetben lőtt mellé. A ZTE küzdött, hogy kiharcolja a hosszabbítást, ám ez már nem sikerült. A DVSC a Ligakupa és a bajnoki cím mellé elhódította a Magyar Kupát is, a ZTE tagjai pedig az ezüstérmet vehették át a díjátadáson.

Zárásként álljon itt Király Gábornak, a magyar válogatott kapusának értékelése: – Tetszett a mérkőzés, a szurkolók és a játékosok is kitettek magukért. Sok gól esett, a játékvezető pedig szerencsére nem tördelte a játékot. Bármelyik csapat megérdemelte volna a győzelmet.    

Csank János
– Kissé kellemetlen számomraez a szituáció, hiszen az  FTC ellen kétszer, az Újpest ellen pedig egyszer vesztettem kupadöntőt, igaz a Békéscsabával egyszer nyertem is. Megint egy jó csapatot kaptunk a döntőben, főleg a második félidőben játszottunk jobban. Az utolsó ziccer a miénk volt, és mindkét csapat jól harcolt. Szeretném megköszönni mindazoknak, akik segítettek bennünket, hogy eddig eljussunk, a vezetőknek, a szurkolóknak és persze a játékosoknak. Szeretném felajánlani ezt az ezüstöt a nemrég elhunyt GondaLaci barátom emlékére, és mindazoknak, akik szurkolnak nekem.

Herczegh András
– Nagyonjó mérkőzéstjátszottunk a ZTE-vel, hiszen sokhelyzet adódott, sok góllal, és 3-1 után sem nyugodhattunk meg. Méltó volt ez a döntő a 100. évfordulóhoz.Gratulálok a játékosoknak, szurkolóknak és vezetőknek, valamint kollégáimnak, hiszen nélkülük nem jutottunk volna el eddig. Úgy gondolom, nagyon nagy dolog, hogy az idei évben minden megnyerhető hazai trófeát megszereztünk. A csapat remekül küzdött ebben az évben, és azt hiszem, megérdemeltünk minden sikert, melyet kivívtunk magunknak.

Lapozzon!
 

OLDALTÖRÉS: A szurkolók aranyhétben bíztak


A szurkolók "aranyhétben"  bíztak

Jó órával a mérkőzés kezdete előtt kezdtek szállingózni a helyszínre az egerszegi szurkolók, elsősorban személyautókkal. Később aztán megérkeztek a buszok, és a   kék-fehér publikum elfoglalta helyét a lelátón. Őket kérdeztük várakozásaikról a kupadöntővel kapcsolatban.


A szurkolók "aranyhétben"  bíztak

Jó órával a mérkőzés kezdete előtt kezdtek szállingózni a helyszínre az egerszegi szurkolók, elsősorban személyautókkal. Később aztán megérkeztek a buszok, és a   kék-fehér publikum elfoglalta helyét a lelátón. Őket kérdeztük várakozásaikról a kupadöntővel kapcsolatban.


A szurkolók "aranyhétben"  bíztak

Jó órával a mérkőzés kezdete előtt kezdtek szállingózni a helyszínre az egerszegi szurkolók, elsősorban személyautókkal. Később aztán megérkeztek a buszok, és a   kék-fehér publikum elfoglalta helyét a lelátón. Őket kérdeztük várakozásaikról a kupadöntővel kapcsolatban.

Düh László, szurkoló: A napokban itt dolgozom a fővárosban, s tulajdonképpen kapóra is jött a mérkőzés. Különben is eljöttem volna, hiszen ez szeretett klubom első Magyar Kupa fináléja. Érthetően nagyon szorítok nekik.

Szőke István, szurkoló: A barátaimmal már reggel elutaztunk a fővárosba. A ZTE történelmet írt azzal, hogy bejutott a döntőbe, s remélem ez még csak egy állomás és fokozni tudják az élményt a fiúk.

Tóth András Abdul , szurkoló: A kosár kupadöntő után a fociban is jó lenne megnyernünk a legjobbnak járó serleget. Ebben a pillanatban látok rá esélyt, mert a Debrecen már mindent megnyert, mi viszont rendkívül boldogok lennénk egy sikerrel. Ez lesz az aranyhetünk, mert a labdarúgók Magyar Kupa győzelme után pénteken Pakson nyernek a kosarasok, és akkor ott is ünnepelhetünk.

Glázer Róbert, a ZTE volt edzője: Nagyon szorítok egykori csapatomnak. Csank János remek gárdát rakott össze. A Loki jó csapat, de a bajnoki siker után a kupában is legyőzhetjük őket.

 

Vélemények a félidőben:

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere: A szokott hibákkal kezdtük a mérkőzést, elaludtunk egy kicsit, amikor az ellenfél vezetett, akkor kezdtük el igazából a saját játékunkat játszani. Bízom benne, hogy így is fordítani tudunk.

Salamon Csaba, szurkoló: Úgy látszik a Loki tanult az egerszegi 4-1-es vereségből, most jobban figyeltek, de elég sok helyzetünk volt, s ez reményt adhat arra, hogy a második félidőben fordítani tudjunk.

És a találkozó végén:

Pálfi László, szurkoló: Izgalmas meccset játszottunk. A debreceniek a kapu előtt valamivel határozottabbak voltak, s ez döntőnek bizonyult. Mi szép gólokat rúgtunk, de sajnos kevesebbet, mint az ellenfél. Csank János mindent megpróbált, szinte valamennyi támadóját pályára küldte a hajrában. Kockáztatott. Ez érthető, hiszen 3-2-nél már mindegy volt.

Bozsik Péter, a ZTE volt edzője: A Loki játékán látszott, hogy a BL-ben is edződött. Sokkal gyorsabban és pontosabban járatták a labdát, illetve kevesebbet is hibáztak, mint volt csapatom. Próbálkoztak a zalaiak négy csatárral is, de hiába tettek meg mindent, egy góllal sajnos jobb volt a Debrecen.

Illés Béla, az MTK egykori kiválósága: Nagyon jó meccs volt. A helyzeteit jobban kihasználta a bajnokcsapat. Mindig ők vezettek, s nem kellett az eredmény után futniuk. Nálam Coulibaly volt a meccs embere.

Mucha József, a Ferencváros legendája: Sajnálom az Egerszeget, mert kétszer is visszajött a meccsbe, de mégsem tudott nyerni, mert a Debrecen tapasztaltabb játékosokkal rendelkezik.


Lapozzon!OLDALTÖRÉS: Egykori Zete játékosok és klubvezetők a döntő várható eredményéről

Egykori Zete játékosok és klubvezetők a döntő várható eredményéről

Egykori Zete játékosokat és klubvezetőket kérdeztünk még a találkozó előtt arról, milyen eredményt  várnak a Debrecen elleni Magyar Kupa döntőben.


Egykori Zete játékosok és klubvezetők a döntő várható eredményéről

Egykori Zete játékosokat és klubvezetőket kérdeztünk még a találkozó előtt arról, milyen eredményt  várnak a Debrecen elleni Magyar Kupa döntőben.


Egykori Zete játékosok és klubvezetők a döntő várható eredményéről

Egykori Zete játékosokat és klubvezetőket kérdeztünk még a találkozó előtt arról, milyen eredményt  várnak a Debrecen elleni Magyar Kupa döntőben.


Lang József, a ZTE hajdani elnöke: Az lenne a szép, ha az első fináléba jutással élni tudnának a fiúk és nyernénk. Esély van rá, mert most nagyon együtt van a csapat. Szorítok a sikerért.

Szabó II. Zsolt, aki a ZTE-ben lett NB I-es labdarúgó, a DVSC-vel pedig MK-győztes: Nagyon rosszul álltunk a bajnokságban a Debrecennel, amikor bejutottunk a fináléba. Úgy mentünk oda, hogy nyerni kell, és sikerült is. A Lokinál akkor sokkal jobban szereplő Fehérvárt győztük le, s én több mint 70 percet játszottam. Kívánom a zetéseknek, ők is éljék át ezt a nagy élményt. Egyébként a mai DVSC-ben Bernáth Csaba, a Zetében pedig Kocsárdi Gergő és Vlaszák Géza volt egykor csapattársam.

Józsi György, a bronzérmes Győri ETO futballistája: Egyértelműen a volt csapatomnak, a ZTE-nek szorítok. Nehéz találkozó lesz, de egy meccsen bármi lehet. Történelmi siker kapujába értek, kívánom, hogy éljenek is vele.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Lang József, a ZTE hajdani elnöke: Az lenne a szép, ha az első fináléba jutással élni tudnának a fiúk és nyernénk. Esély van rá, mert most nagyon együtt van a csapat. Szorítok a sikerért.

Szabó II. Zsolt, aki a ZTE-ben lett NB I-es labdarúgó, a DVSC-vel pedig MK-győztes: Nagyon rosszul álltunk a bajnokságban a Debrecennel, amikor bejutottunk a fináléba. Úgy mentünk oda, hogy nyerni kell, és sikerült is. A Lokinál akkor sokkal jobban szereplő Fehérvárt győztük le, s én több mint 70 percet játszottam. Kívánom a zetéseknek, ők is éljék át ezt a nagy élményt. Egyébként a mai DVSC-ben Bernáth Csaba, a Zetében pedig Kocsárdi Gergő és Vlaszák Géza volt egykor csapattársam.

Józsi György, a bronzérmes Győri ETO futballistája: Egyértelműen a volt csapatomnak, a ZTE-nek szorítok. Nehéz találkozó lesz, de egy meccsen bármi lehet. Történelmi siker kapujába értek, kívánom, hogy éljenek is vele.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Szabó II. Zsolt, aki a ZTE-ben lett NB I-es labdarúgó, a DVSC-vel pedig MK-győztes: Nagyon rosszul álltunk a bajnokságban a Debrecennel, amikor bejutottunk a fináléba. Úgy mentünk oda, hogy nyerni kell, és sikerült is. A Lokinál akkor sokkal jobban szereplő Fehérvárt győztük le, s én több mint 70 percet játszottam. Kívánom a zetéseknek, ők is éljék át ezt a nagy élményt. Egyébként a mai DVSC-ben Bernáth Csaba, a Zetében pedig Kocsárdi Gergő és Vlaszák Géza volt egykor csapattársam.

Józsi György, a bronzérmes Győri ETO futballistája: Egyértelműen a volt csapatomnak, a ZTE-nek szorítok. Nehéz találkozó lesz, de egy meccsen bármi lehet. Történelmi siker kapujába értek, kívánom, hogy éljenek is vele.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Szabó II. Zsolt, aki a ZTE-ben lett NB I-es labdarúgó, a DVSC-vel pedig MK-győztes: Nagyon rosszul álltunk a bajnokságban a Debrecennel, amikor bejutottunk a fináléba. Úgy mentünk oda, hogy nyerni kell, és sikerült is. A Lokinál akkor sokkal jobban szereplő Fehérvárt győztük le, s én több mint 70 percet játszottam. Kívánom a zetéseknek, ők is éljék át ezt a nagy élményt. Egyébként a mai DVSC-ben Bernáth Csaba, a Zetében pedig Kocsárdi Gergő és Vlaszák Géza volt egykor csapattársam.

Józsi György, a bronzérmes Győri ETO futballistája: Egyértelműen a volt csapatomnak, a ZTE-nek szorítok. Nehéz találkozó lesz, de egy meccsen bármi lehet. Történelmi siker kapujába értek, kívánom, hogy éljenek is vele.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Józsi György, a bronzérmes Győri ETO futballistája: Egyértelműen a volt csapatomnak, a ZTE-nek szorítok. Nehéz találkozó lesz, de egy meccsen bármi lehet. Történelmi siker kapujába értek, kívánom, hogy éljenek is vele.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Józsi György, a bronzérmes Győri ETO futballistája: Egyértelműen a volt csapatomnak, a ZTE-nek szorítok. Nehéz találkozó lesz, de egy meccsen bármi lehet. Történelmi siker kapujába értek, kívánom, hogy éljenek is vele.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Koplárovics Béla, aki most a Hévíz játékosa: Egyértelmű, hogy a sikerre éhesebb zalaiak nagy odafigyeléssel képesek lehetnek a jelenleg erősebb kerettel rendelkező Lokit legyőzni a fináléban.

Ezek is érdekelhetik