Foci

2009.08.17. 02:29

Ki fog itt gólt lőni?

Budapest - Nem megy a ZTE FC csapatának... A kék-fehérek szombaton az MTK-Hungária vendégeként is vereséget szenvedtek a labdarúgó NB I-ben, ráadásul úgy, hogy még büntetőt is hibázott a zalai csapat, amely sorozatban a harmadik vereségét könyvelte el.

Kerkai Attila

A ZTE FC úgy várta soron következő mérkőzését, hogy végre eljöhet a fordulópont. Két vereség után ez igencsak elkelt volna, Csank János vezetőedző pedig alaposan megkeverte kártyáit: az előzetesen megadott és a sajtóban megjelent összeállításhoz képest négy helyen is változtatott. Tette mindezt taktikai okokból, hiszen Darko Pavicevic csatasorba állítása egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy a hórihorgas támadó állandó légiveszélyt jelentsen a kapu előtt. A mérkőzés elején zalai részről egy ígéretes Todorovic fejes és néhány határozott, kemény összecsapás jelezte, hogy a ZTE nem kívánja könnyen adni magát. Csakhogy az MTK fiataljai egyelőre úgy tűnik, sokkal összeszedettebbek és mozgékonyabbak, így a 10. percben már Balázs Zsoltnak, a ZTE támadójának kellett a gólvonalról mentenie Szekeres fejesét. Kezdett lendületbe kerülni a hazai együttes, a zalai védelem pedig sokszor került zavarba. Túlságosan nagy iramúnak nem, mozgalmasnak viszont joggal volt nevezhető a találkozó. Két távoli hazai bombát is hatástalanított Vlaszák kapus, aztán villant a ZTE: a 35. percben egy szép kombináció végén Kocsárdi laposan gurított az érkező Balázs Zs. elé, aki 6 méterről lőtt, de Szatmári a bal sarok előtt reflexmozdulattal elcsípte a gólba tartó labdát.

A fordulás után is az volt a legnagyobb kérdés, melyik fél talál előbb a kapuba, s mintha az MTK tűnt volna valamivel éhesebbnek . A ZTE is támadott, akadt is helyzete, ám olyan lehetőségek , mint például a Kaposvár elleni ziccerek, azért persze nem akadtak... Az 55. percben Bori emelését mentette a léc alól Vlaszák, majd Horváth András óriási lökete akadt el egy védőben. Horváth pedig mintha kezdett volna belejönni, egy újabb ígéretes távoli lövése szállt éppen csak fölé, amikor bekövetkezett zalai szempontból a baj. A 72. percben a 16-os bal oldai sarkától jutott szabadrúgáshoz az MTK, Pátkai kanyarított középre, ahol ketten is érkeztek, ráadásul tisztán és végül Balogh hat méterről fejelt a halóba, 1-0. Kétperccel később pedig már a ZTE játékosok készültek ünnepelni: Rödenbücher hátulról fellökte Balázst, a megítélt büntető mögé Horváth András állt, akinek viszont gyenge helyezését Szatmári könnyedén hárította.

(A találkozó utáni sajtótájékoztatón Csank János vezetőedző elmondta: nem érti miért a középpályás állt a labda mögé, hiszen nem ő volt kijelölve erre. Tényleg, miért vállalta? - kérdeztük magát az értintettet Horváth Andrást.

- Azért, mert úgy éreztem, be tudom lőni - válaszolta. - Bár valóban nem én voltam kijelölve, de volt két lövésem, nem is rossz, biztos voltam benne, hogy nem hibázok. Annyiban mégis rutintalan voltam: nem vettem számításba, hogy a kapusok figyelik, ki, hova lövi a büntetőket. A Ligakupa-találkozón Győrben a jobb sarokba lőttem a tizenegyesemet, erre emlékezhetett Szatmári, én viszont nem változtattam...)

Az elhibázott büntető pedig sokba került a ZTE FC-nek. A hajrában hiába mozgósított a zalai csapat nagy energiákat a gólszerzésre, az MTK taktikusan és okosan hárította a veszélyt, s megőrizte hibátlan mérlegét: négy mérkőzésből négyszer nyert. A ZTE FC sorozatban harmadik vereségét könyvelte el, ami most már aggasztónak tűnik. Ráadásul nincs a csapatban egyetlen, az átlagosnál jobb formában lévő labdarúgó se, és leginkább a góllövés terén vannak problémák. Ezen kellene mielőbb túljutni, hiszen enélkül pontokat sem lehet remélni.

Garami József: Nagyon harcos mékőzés volt jó irammal és küzdelemmel fűszerezve. Mi valamivel több helyzetet alakítottunk ki, ráadásul egy jó csapatot győztünk le. Eddigi ellenfeleink közül a ZTE futballozott a legszervezettebben.

Csank János: Olyan volt ez a találkozó, amilyet vártam. Az MTK pontosan futballozott, éreztem, ha nem tudunk gólt lőni, akkor az MTK képes lesz 1-0-ra nyerni, ami bekövetkezett. Fordulópontot jelentett, hogy olyan helyzetből kaptunk gólt, amire direkt készültünk, és akkor ott van még a kihagyott büntető is... Horváth Andrást meg kell büntetnem, de nem azért mert hibázott, hanem mert nem ő volt kijelölve tizenegyes lövőnek .

JEGYZŐKÖNYV
MTK Hungária FC-ZTE FC 1-0 (0-0) Hidegkuti Nándor stadion, 700 néző. Jv.: Takács (Vámos, L. Tóth). MTK: Szatmári 7 - Rodenbücher 6, Szekeres 6, Balogh 6, Hidvégi 6 - Bori 5 (Könyves -, 65.), Pintér Á. 6, Zsidai 6 (Vadnai -, 88.), Pátkai 6 (Melczer -, 83.) - Gosztonyi 6, Lencse 5. Szakmai igazgató: Garami József. ZTE FC: Vlaszák 6 - Kocsárdi 5, Bogunovic 6, Todorovic 5, Panikvar 6 (Illés -, 82.) - Kamber 6 (Schultz -, 87.), Horváth A. 4, Máté P. 6, Magasföldi 4- Pavicevic 5 (Rudnevs, 62.), Balázs Zs. 5. Vezetőedző: Csank János. Gólszerző: Balogh (72. p.). Sárga lap: Gosztonyi a 48., Pintér Á. a 67., Lencse a 76., illetve Bogunovic a 76. percben. Átlag felettire senki sem képes a csapatból és most már ez is aggasztó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!