VB 2022

2022.11.21. 13:50

Bemutatkozik a címvédő

A címvédő Franciaország csapata is bemutatkozik kedden a katari labdarúgó-világbajnokságon.

MTI

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Didier Deschmaps együttese akárcsak négy éve, Oroszországban, ezúttal is Ausztrália ellen kezdi a csoportküzdelmeket, akkor Kazanyban 2-1-re diadalmaskodtak a gallok.

Története során a két csapat eddig ötször találkozott egymással, az ausztrálok csak egyszer, a 2001-es Konföderációs Kupán tudtak győzni, 1-0-ra, de a franciák akkor is megnyerték a tornát. Ezen kívül egy döntetlen és három francia siker a mérleg, közte egy 2013-as 6-0-s kiütés.

A francia válogatott a katari vb hét olyan csapatának az egyike, amely már nyert világbajnokságot, a címvédés ugyanakkor a statisztikák alapján elképesztően nehéz, hiszen mindössze két alkalommal, 1938-ban Olaszország és 1962-ben Brazília révén történt meg. Ezen kívül olyan előző győztes, amely döntőig menetelt - de ott kikapott -, Argentína volt 1990-ben és Brazília 1998-ban.

A franciák számára keserű emlék, hogy 2002-ben, amikor történetük során eddig egyetlen alkalommal indultak címvédőként, már a csoportkörben búcsúztak, miután Dánia, Szenegál és Uruguay mögött csak a negyedik helyen végeztek egyetlen ponttal és szerzett gól nélkül.

A csoport másik mérkőzésén Dánia és Tunézia csap össze, a két csapat kétszer találkozott korábban, az 1960-as római olimpia csoportkörében 3-1-re, a 2002-es világbajnokság utolsó felkészülési mérkőzésén Vakajamában pedig 2-1-re nyertek az európaiak.

A statisztikák dán sikert ígérnek, mivel az északi gárda még nem kapott ki a világbajnokságokon afrikai riválisától - két-két győzelem és döntetlen a mérlege -, míg Tunézia nyeretlen eddigi olyan tíz vb-fellépésén, amikor európai riválissal került szembe, három döntetlen és hét vereség a mérlege.
A dán válogatott a selejtezősorozatban nagyszerűen szerepelt, kilenc győzelemmel és mindössze egy vereséggel, imponáló 30-3-as gólkülönbséggel zárt, nyolc találkozóján pedig még gólt sem kapott.

Az afrikai válogatott keretében ott van Aissa Laidouni, az Európa-ligában nyolcaddöntős, magyar bajnok és kupagyőztes Ferencváros középpályása.
 

D csoport, 1. forduló:
Dánia-Tunézia, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 14.00
A várható kezdőcsapatok:
Dánia:
Kasper Schmeichel - Joachim Andersen, Simon Kjaer, Andreas Christensen -  Rasmus Nissen Kristensen, Pierre-Emile Hojbjerg, Thomas Delaney, Joakim Maehle - Christian Eriksen, Andreas Skov Olsen - Martin Braithwaite
Tunézia:
Ájmen Damen - Mohamed Drager, Bilel Ifa, Montasszar Talbi, Alí Abdi - Anisz ben-Szliman, Ellyes Skíri, Hannibal Mejbri - Szeifeddin Dzsaziri, Naim Sliti, Jusszef Mszakni
Franciaország-Ausztrália, al-Vakra 20.00
A várható kezdőcsapatok:
Franciaország:
Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Dayot Upamecano, Ibrahima Konaté, Lucas Hernandez - Aurélien Tchouaméni, Adrien Rabiot - Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé - Olivier Giroud
Ausztrália:
Mathew Ryan - Nathaniel Atkinson, Bailey Wright, Kye Rowles, Aziz Behich - Ajdin Hrustic, Aaron Mooy, Jackson Irvine - Mathew Leckie, Mitchell Duke, Craig Goodwin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!