2015.05.17. 07:32
Akác és bodza: teák, szörpök, palacsinták idényvirágokból
Akác és bodza illatától nehéz a levegő ezekben a napokban. Régen a legkedveltebb italok közé tartozott a bodzából készített tea és szörp, az akácméz pedig sokaknál az első helyt foglalja el az édességek sorában.
Az ínyencek kaphatnak hasznos tippeket szakértőnktől, Éder Katalin dietetikustól. Az egyik csemege a virágos palacsinta és a virágszörp, illetve az akácdzsem. A megmosott akácfürtöket sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró, bő olajban megsütjük. Lecsöpögtetjük, akácmézzel megcsorgatva tálaljuk.
A fehér akácvirágból készülhet szörp is
Hozzávalók: 70 deka virág, 6 liter víz, 3 darab közepes citrom, 25 deka akácméz, 1,5 kiló cukor, 1 evőkanál aszkorbinsav. A cukrot kevés vízzel összemelegítve feloldjuk, hozzáadjuk a többi vizet, az aszkorbinsavat, a karikára szelt citromot, majd amikor hűlni kezd, az akácmézet is, végül az alaposan megmosott virágokat. Két-három napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kifőzött üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk vagy a lezáró kétrétegű celofán közé szalicilt teszünk és így tartósítjuk.
Készíthetünk dzsemet is az akácot felhasználva
Ehhez 4-5 meghámozott almát feldarabolunk és kettő citrom levével egy deci vízben és fél kiló akácmézzel főzzük puhára. Adjunk hozzá fél kiló alaposan megmosott, szirmaira szedett akácvirágot. Folyamatosan keverve főzzük, míg az alma szétesik és a dzsem besűrűsödik. Citromlével savanyíthatjuk, ha túl édesnek találjuk. Forrón töltjük a tiszta üvegekbe és melegen dunsztoljuk.
Pikánssá tehetjük a vörösbort is az akáccal
Egy literbe áztassunk két deka akácvirágot legalább egy órán át.
A bodza az akáchoz hasonló módon fogyasztható
A feketebodza megmosott virágát lecsepegtetés után kocsányostul mártjuk a palacsinta tésztájába és forró olajban aranyló sárgára sütjük. Még forrón kerüljön a tányérra, mézzel vagy juharsziruppal édesíthetjük. A bodzaszörphöz 10 darab virágot vegyünk, kell még 1 kiló barna cukor, 2 liter víz, 1 teáskanál citromsav, 1 felkarikázott citrom. A vizet a barna cukorral felforraljuk, beletesszük az alaposan megmosott virágokat. Kihűlés után hozzáadjuk a citromsavat és a citromkarikákat.
A fekete bodza sárga porzójú virágának hatóanyagai fokozzák a szervezet ellenálló képességét, enyhén vízhajtók. Teához két teáskanálnyi szárított bodzavirágot forrázzunk le egy bögre vízzel. Negyedóráig lefedve pihentetjük, így az illóanyagok nem vesszenek kárba, majd leszűrés után fogyasztható.
Köhögéscsillapításhoz használva keverjünk mézet hozzá, de magában is ízletes. Izzasztókúrához kortyoljuk forrón a bodzateát és utána takarózzunk be.