Életmód

2015.05.07. 10:48

A fogatlanság elhízáshoz vezet

A magyar felnőttek legtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótoltatják, mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet.

Fogatlanságról nem csak akkor beszélünk, amikor a páciensnek már egyáltalán nincs fog a szájában. Így hívjuk már azt az esetet is, amikor az őrlő-, rágózóna hiányzik. Ugyanis hiába vannak meg a frontfogak, azok rágásra, hatékony őrlésre nem alkalmasak.

Az emésztés első fázisa a rágás, ekkor aprítjuk fel a táplálékot, majd e közben az előemésztés is megkezdődik. Ha valaki nem tud rágni, ez az elő fázis kimarad, az elfogyasztott étel gyakorlatilag rágás nélkül kerül a gyomorba. Így az emésztés sokkal nagyobb terhelést jelent a bélrendszernek, a tápanyagok feldolgozása sem lesz elég hatékony.

A hosszú távú megoldást olyan fogpótlás készítése jelenti, amely segít a rágásban, így visszaállítható a gyomor és- bélrendszer megfelelő működése, s visszatérhetünk az egészségesebb étrendre.

Azok körében, akik fogatlanná válnak, nagyobb számban figyelhető meg az elhízás. Ebben elsősorban az játszik szerepet, hogy megváltoznak az étkezési szokások. Sokkal inkább a gyors felszívódású, könnyebben emészthető, kevésbé rostos élelmiszerek fogyasztása kerül előtérbe. Tipikus példa erre a kenyér, péksütemények, a kedvezőtlen hatású szénhidrátok túlzott bevitele. Kedvezőbb tápértékű ételek, mint a nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok, nehezebben fogyaszthatóak el megfelelő rágáskészség nélkül, így ezek az élelmiszerek fokozatosan háttérbe szorulnak.

A fogatlansággal felmerülő problémákat rövidtávon, akár egy turmixgép beszerzése is megoldhatja. Ez a lehetőség azonban – amellett, hogy az élvezeti értéke sem kimagasló – hosszabb távon az emésztőrendszernek sem tesz jót, mivel nem kerül szilárdabb halmazállapotú táplálék a gyomorba, így az emésztési problémák konzerválódnak.

A szakértők a hosszú távú megoldást olyan fogpótlás készítésében látják, amely segít a rágásban, így visszaállítható a gyomor és- bélrendszer megfelelő működése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!