Életmód

2015.03.29. 07:19

Ujjakkal is lehet látni - Az egyesület tagjai míves tevékenységbe kezdtek

Zalaegerszeg - A Látásfogyatékosok Kistérségi Egyesületének mindig jó kedélyű, viccelődő, egymást is ugrató tagjainak keddi foglalkozásán vagyunk a Keresztury VMK-ban. Nagyari Katalin népművész irányításával szebbnél szebb formákat alakítanak ki csuhéból, és közben az elnökhelyettessel, Choma Balázzsal beszélgetünk.

Matyovszky Márta

– Az idei évben is pályáztunk a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, pályázatunk címe a Kézművesség magasabb fokon címet viselte. Arra utaltunk, hogy tavaly gyékényezni tanultunk, most pedig egy finomabb, mívesebb tevékenységet jelentő csuhézásra akartuk adni a fejünket, és sikerrel is jártunk, megkaptuk az ehhez szükséges támogatást az Alaptól. Összesen 16 foglalkozás volt – ez a mai az utolsó előtti – általában 12 fő vett részt rajta, és itt a teremben látható is már kis kiállítás formájában, mi mindent tanultunk meg ez idő alatt. Nagyari Katalin az oktatónk, akivel igen jól megtaláltuk a hangot, nagy empátiával fordult felénk, és amit csak lehetett, megtanított számunkra. Talán ez az anyag, a csuhé közelebb is áll hozzánk, mint a gyékény, barátságosabb, könnyebben alakítható, hajlékony, finomabb anyag – érzékelnünk is könnyebb – jobban szeretjük.

– Nagyon szép kis kollekció jött össze, kosárkák, virágok, emberi figurák, lepkék, más díszítő elemek, lesz-e folytatás?

– Mostanra talán telítődtünk ezzel a tevékenységi formával – bármennyire is szívesen csináljuk, de azért idegileg fárasztó számunkra – ezért most egy év szünetet tartunk, aztán ha megint lesz igény ilyesmire, akkor folytatjuk. Ma egyébként mást is fogunk csinálni, hímes tojást is festünk, írókázni tanulunk viasszal mesterünktől, Katalintól.

Forgácsné Takács Gitta, Nagyari Katalin, mögöttük Vida Lásznóné és Sümegi Zoltánné. Fotó: Matyovszky Márta

Programjaikon mindig vannak látó segítők, ma is ketten is, egyikük Sümegi Zoltánné, aki leányának, de mindenki másnak is segít a finom részletek kialakításában. Külső szemlélő nem tudná eldönteni, ki a látó és ki a látásfogyatékos, határozott mozdulatokkal, szépen kivitelezve készül egy íriszt formázó virág Anita keze alatt.

– Nagyon jó kikapcsolódás ez nekünk, nekem csakúgy, mint Anitának. Nagyon jól megtanulta ezt a technikát, csak az apró részleteknél kell segíteni neki.

– Anita, melyik a legkedvesebb munkája, amire büszke?

– Ez a kosár, anyukámé meg ez a figura – állnak örömmel és büszkén a fényképezőgép elé.

A kiállítás még kedden 14 órától tekinthető meg a VMK klubhelyiségében. Choma Balázs elnökhelyettes elmondta, hamarosan, április 10-én tartják éves taggyűlésüket, ahova a polgármesteren kívül másokat is meghívnak és várnak.

A száraz kukoricalevelek művészete

Régen a kukorica aratásakor kézzel szedték az érett csöveket, és otthon fosztották. A csuhélevelek közül kiválogatták a szép, sértetlen darabokat, amiből kosarakat, használati tárgyakat fontak, míg a gyerekek játékokat tudtak készíteni belőlük. A csuhéleveleket októberben lehet összegyűjteni, száraz állapotban hosszú ideig tárolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!