Életmód

2015.03.27. 10:24

Szemeink védelme - Fontos, hogy a napszemüvegünk UV-szűrős legyen

Úgy tűnik, végre visszavonhatatlanul itt a tavasz, a vakító napsütésre pedig nem árt szemeinket is időben felkészíteni.

Varga Lívia

Ha napszemüveg-vásárlásra készülünk, számtalan fazonból választhatunk, a lényeg, hogy UV-szűrőset vegyünk, különben többet ártunk szemünknek, mint használunk, hívja fel a figyelmet Kovács György optometrista. A sötét lencse mögött ugyanis kitágul a pupilla, így még több UV-sugárzás jut be a szemünkbe, mintha szemüveg nélkül hunyorognánk. Ez igaz a legkisebbekre is, tehát ha a szülők nem biztosak abban, hogy a választott napszemüveg UV-szűrős, akkor helyette inkább egy árnyékot adó sapkát adjanak a gyerekre.

– Szemüvegeseknek kényelmes, kettő az egyben megoldás lehet a fényre sötétedő lencse, amely bent „hagyományos", a szabadban pedig napszemüvegként funkcionál. Ez egyfókuszú és multifokális változatban is létezik – mondja Kovács György.

Ami a divatot illeti: a fémkeretesek közt a klasszikus pilótafazon még mindig nagyon népszerű, a műanyagok közt pedig a nagyobb és szögletesebb változatok, s bár a keretek zöme sötét, nem hiányoznak a kínálatból a színes darabok sem. És újból hódít a tükröződő lencse is.

Szemüvegpróba. A tükörnél Bertáné Hajdú Katalin. Fotó: Pezzetta Umberto

Ma már egyébként a napszemüveg-keretek nagy részébe is beleilleszthető a dioptriás lencse, ahogy a sportszemüvegekbe is. Ezek szabadtéri tevékenységhez, futáshoz, biciklizéshez ajánlottak. Könnyűek, strapabíróak, kevésbé karcolódnak és a lencséjük törhetetlen, emiatt egyre népszerűbbek.

Sportoláshoz (is) jó választás lehet a kontaktlencse, amiből szintén nagy a választék. Van napi, kéthetes valamint havi lencse, az utóbbiból létezik olyan is, ami egy hónapig folyamatosan fent lehet a szemünkön, nem csak nappal, éjjel is. Utóbbi elsősorban azoknak ajánlott, akiknek a lencse felhelyezése és levétele gondot okoz. Megfelelő kontroll és a hordási szabályok betartása mellett ez is biztonságos, jegyzi meg a szakember. S ma már a kontaktlencséknek is léteznek multifokális változatai.

Ezek is érdekelhetik