Életmód

2014.10.19. 12:25

Vigyázat - hamis áfonya a piacokon is

Zalaegerszeg - Egyre több helyen termesztenek Magyarországon áfonya néven kerti ebszőlőt. Termése már a piacokon is megjelent.

Magyar Hajnalka

Ám, mint az illetékesek azt közzétették, a hamis áfonya egészségkárosodást okozhat. A figyelmeztetést az indokolja, hogy Győr-Moson-Sopronban ismét megjelent a piacokon az ebszőlőként ismert növény fekete héjú, de zöld húsú termése, ami könnyen összetéveszthető a fekete áfonyáéval. Azzal ellentétben azonban fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, így mérgezőek. Ilyen állapotban fogyasztani tilos.

A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható, általában nem nyersen, hanem főzött állapotban – dzsemnek, lekvárnak feldolgozva. Mélyhűtött tárolás után is hasonló módon indokolt a feldolgozása. A nyers bogyókban levő szolanin kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő.

Az ebszőlő beérésének jelei: a gyümölcs húsa bordó színűvé válik, a fekete héj elveszti addigi fénylő árnyalatát, a gyümölcs húsa megpuhul, és kellemes ízűvé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!