Életmód

2014.09.19. 13:30

Cukorbaj

Hazánkat a középmezőnybe sorolja a napokban közzétett, 30 állam ellátórendszerét feltérképező Európai Diabétesz Mutató.

Magyar Hajnalka

Magyarország az ötödik legrosszabb helyen áll a cukorbaj és szövődményei által bekövetkezett halálesetek tekintetében, és magas a betegség okozta lábamputációk száma is – derül ki a Bécsben közzétett jelentésből.

A cukorbetegek gondozása sokat fejlődött Európában, 2006 óta évente 10.000 fővel csökkent a diabéteszes halálesetek száma. Magyarországon azonban emelkedik ez az adat, s rossz a helyzet a kiváltó tényezők (elhízás, magas vérnyomás) tekintetében is. Ugyanakkor korábbi besorolásunkhoz képest két helyet előbbre léptünk, s pozitív döntések is születtek 2008-hoz képest. Ilyen a iskolai testnevelés szerepének hangsúlyozása, továbbá a magas szénhidrát- és zsír tartalmú készítmények vásárlásának visszaszorítását célzó chipsadó bevezetése. Javuló és megőrzendő tendenciák tapasztalhatóak a cukorbeteg gondozás és a diabétesz kezelésekhez, terápiákhoz való hozzáférés terén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!