Életmód

2013.10.31. 12:28

Amatőr sportolók, akiket a szívük hajt

Zalaegerszeg - Sorozatunk utolsó részében azokhoz szólunk, akik az átlagnál többet akarnak a sporttól, többet is hajlandóak belefektetni, heti 4-5 alkalommal is edzenek.

Matyovszky Márta

Ők edzésprogram szerint dolgoznak, figyelnek a táplálkozásra, pihenésre, teljesítményt akarnak felmutatni, tehát amatőr sportolók. A témát Gáspár Lászlóval, egy fitness központ szakmai vezetőjével gondoljuk végig.

- Milyen dilemmák merülhetnek fel számukra?

- Az első, hogy reálisak-e a céljaik. Sok embert ismerek, aki elhatározza, hogy átússza a Balatont, lefutja a maratont, elmegy egy hegyet megmászni - de nem tudja, hogy az adott tevékenység milyen felkészültséget igényel. Az emberi testnek, az ízületeknek, izmoknak, keringési rendszernek azonban határai vannak, így számosan a saját kárukon, sérülés, kudarc árán tanulják meg, hogy komolyan kell venni a szakszerű felkészülést.

Kaj Richárd több sportág - thai box, súlyemelés, kondizás - után három hónapja crossfiter (Fotó: Matyovszky Márta)

A következő dilemma a szakember segítségének igénybe vétele. Állapotfelmérés során szembesülhet az amatőr azzal, milyen az edzettsége, milyen edzésprogram szolgálja a célját, s a különböző mérések, tesztelések visszajelzést adnak. Mivel az amatőr sportban ki kell lépni a komfort zónából, lehet, hogy az edzettségi állapot határait kell feszegetni, ezért tisztában kell lenni azzal, megfelelő-e az egészségi állapot. Kockázatos véletlenszerűen, saját kútfőből készülni, korrekt tervek kellenek - mennyit, hogyan fussak, mennyit pihenjek, milyen magas legyen a pulzusszámom, stb. Az is nagyon fontos, hogy megfelelő bemelegítéssel, levezetéssel, nyújtással menjen az edzés - és lépésről lépésre haladjon az amatőr a célja felé. A túledzési állapot - ami annyit tesz, hogy a terhelés-pihenés aránya nem megfelelő - motiváció vesztéssel járhat, hisz nem jön a befektetéssel arányos teljesítmény.

- Máshogy táplálkozzon-e az amatőr, mint aki csak kedvtelésből mozog?

- Ez a csoport nem engedhet meg magának rendszertelenséget, figyelnie kell, mikor eszik a nap folyamán utoljára edzés előtt, a megfelelő folyadékbevitelre, edzés után pedig a fehérje, szénhidrát, vitamin, ásványianyag és folyadék pótlásra, ami a fejlődéshez és a regenerálódáshoz szükséges. Arra is gondolni kell, hogy verseny közben hogyan pótolja az elveszett energiákat. Ehhez is lehet szakemberrel konzultálni, de aki ilyen tudatos, maga is utánanéz ajánlásoknak, érdekli a sport elméleti háttere. Nagyon jól kikísérletezik, hogy nekik mi a megfelelő, nem a véletlenben bíznak.

- Mire képes egy-egy amatőr?

- Többen járnak hozzánk a klubba, akik egyszer csak előállnak azzal, hogy ez, vagy az a cél lebeg előttük. Néha edzőként is felszisszennénk, hogy teljesíthető-e az majd munka mellett? Ám nagyon kitartóak, fegyelmezettek és a sporton kívüli életükben is produktívak, tudják, hogy meg kell küzdeni a sikerért. Egy fogorvos vendégünk elhatározta, hogy benevez egy ironman versenybe. Addig rendszeresen kondizott, tudtuk, hogy szeret futni, járt bokszra, de akkor elkezdett biciklizni és úszni is. Végül önmagát legyőzve teljesítette a versenykövetelményeket, amivel hatalmas élményhez jutott, olyan energiákat adott neki ez a siker, ami a munkájában, magánéletében, és a következő sportcélok elérésében is kamatozik számára. Magával ragadott bennünket, amikor beszélgettünk vele erről. Vannak, akik egyre magasabb és magasabb hegycsúcsokat hódítanak meg, és nagy örömmel mesélnek róla. Sokszor meglepetés számunkra, mikor kiderül, hogy melyik vendégünk milyen jelentős eredményt ért el. Büszkék vagyunk rájuk.

- Költséges dolog amatőr sportolónak lenni?

- Igen, edzőt fogadni, a megfelelő táplálkozás, felszerelés, speciális ruházat egyaránt kiadást jelent. De itt az anyagi háttér nem elég, csak az alázat, a tartás, a szorgalom, a nemes erőfeszítés hozhat sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!