Életmód

2013.04.19. 14:39

Relaxációval az iskolai stressz ellen

Nem lesz ugyan kötelező tantárgy a relaxáció és a meditáció, de mód lesz az alkalmazására. A feszültségoldás, a stressz kezelés és az agresszió megelőzése az iskolákban is alapvető cél.

Magyar Hajnalka

A szeptemberben kezdődő tanévtől az iskola dönthet úgy, hogy a relaxációhoz kapcsolódó ismereteket nemcsak a testnevelésórán, hanem a szabad időkeret terhére, akár önálló tanóra keretében is oktathatja. A Nemzeti alaptanterv egyik fontos fejlesztési területe a testi és lelki egészségre nevelés, így az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben bevezetendő kerettantervekben megjelennek a relaxáció különböző (mozgásos, légző) gyakorlatai, a belső figyelem, az önkontroll, valamint az érzelmi-akarati tulajdonságok fejlesztése érdekében. E célok érdekében a testnevelés és sport műveltségterületbe épül be a relaxáció, mint az egészségmegőrzés és a prevenció egyik tanulható és tanítható eszköze. Oktatását az iskolák a lovagláshoz vagy az úszáshoz hasonlóan heti két órában szabadon választhatják a kötelező órákon kívül.

A Diákrelax program egyik kitalálója dr. Bagdy Emőke pszichológus. A tervek szerint első osztályban napi tíz percre próbálnák lekötni a legkisebbek figyelmét játékos, mesés módszerekkel. A felső tagozatosoknál már komolyabban vennék a stressztűrést. Egy kérdőíves felmérés szerint hazánk pedagógusainak 74 százaléka szívesen venne részt a módszer iskolai bevezetésében, és maga is vállalná a relaxáció tanítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!