felelőtlenség

2018.11.27. 13:02

Amerikai tudós is részt vett a kínai génszerkesztett kisbabákkal kapcsolatos kutatásban

Az amerikai Rice Egyetem hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít Michael Deem biomérnök professzor ellen, aki közölte, hogy együtt dolgozott Ho Csian-kuj kínai kutatóval azon a génszerkesztési projekten, amelynek eredményeként állításuk szerint a HIV-vírusnak ellenálló ikergyermekek születtek.

Ho Csian-kuj YouTube-videón jelentette be vasárnap, hogy közreműködésével a világon első ízben születtek olyan kisbabák, akiknek a génjeit módosították. A bejelentés világszerte aggodalmat és felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok pedig hétfőn vizsgálatot indítottak.

A sencseni tudós állítása szerint a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, egyetlen gént változtattak meg, a CCR5-öt, hogy ellenállóvá tegyék a gyermekeket a HIV-fertőzéssel szemben.

A kínai kutató az eredményeinek közzétételét egy Hongkongban zajló, génszerkesztésről szóló konferenciára időzítette. Az eredményeit dokumentáló tanulmánya azonban eddig még nem jelent meg és egyetlen független forrás sem erősítette meg kutatásait.

Az emberi genomon végrehajtott ilyen jellegű génszerkesztés tilos az Egyesült Államokban. A Rice Egyetem közleményében leszögezte: tekintet nélkül arra, hogy hol folyt a kutatás, a sajtóban megjelentek alapján az „megsértette a tudományos kutatások szabályait, és összeegyeztethetetlen a tudományos közösség, valamint az egyetem etikai normáival”.

Deem, az egyetem biomérnök professzora közleménye szerint tanácsadóként vett részt Ho kínai projektjében, amikor az egyetem végzős hallgatója volt. A tudós megerősítette Ho állításait és azt is elmondta, hogy találkozott az ikerlányok szüleivel.

A CRISPR/Cas9 elnevezésű génszerkesztési eljárást Feng Csang és Jennifer Doudna fejlesztette ki. Csang, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) orvosbiológiai és genetikai kutatóközpontjának tudósa nemcsak a történetek következményeinek lehetséges kockázatai miatt fejezte ki aggodalmát, hanem a kutatás átláthatatlansága miatt is. Mint hangsúlyozta: az orvostudomány előrelépéseiről nyílt párbeszédet kell folytatni a betegekkel, az orvosokkal, tudósokkal és a társadalommal is.

Doudna, a Berkeley, Kaliforniai Egyetem tudósa, a hongkongi konferencia egyik szervezője elmondta, hogy hétfőn Ho megkereste, hogy beszámoljon neki eredményeiről. Doudna hozzátette: néhány kollégájával együtt úgy döntött, hogy a korábban tervezetteknek megfelelően szerdán lehetővé teszik, hogy Ho felszólalhasson a konferencián.

Doudna azzal indokolta a döntést, hogy a vitatott kutatás mindeddig nem esett át semmilyen ellenőrzésen, és a konferencia célja, hogy olyan fontos kérdésekre keresse a választ, mint hogy mikor lehet végrehajtani génszerkesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!