Egyéb

2009.09.22. 06:22

A csaphornyostól a svéd tömörfáig

Zalaegerszeg - Mivel a legrégibb rusztikus házakban ugyanolyan jól mutat, mint a modern, minimál stílusú lakásokban, a fa(hatású) burkolat mindig jó döntés. Ha pedig tömörfa padló helyett lamináltat választunk, a pénztárcánkat sem terheli meg annyira a vásárlás.

zaol.hu

A szőnyegpadlónál ugyan hűvösebb, a járólapnál viszont sokkal melegebb, minden stílusba beilleszthető, éppen ezért sosem megy ki a divatból.

 

- A laminált padló a kilencvenes években indult hódító útjára, ám népszerűsége nem a parketta, hanem a szőnyegpadló rovására nőtt - kezdi Huszár Józsefné, a megyeszékhelyi Dr. Padló üzletvezetője.

 

A laminált padló, ha érzetében nem is teljesen, árában mindenképpen versenyképes a parkettával, utóbbi ugyanis akár kétszer, háromszor is többe kerülhet.


Noha nem szakmájuk, én nem is tanulták, Péter Zsolt (balra) s Márfi Zoltán kiválóan elboldogulnak a laminált parkettával
Fotó: Pezzetta Umberto

 

- A hosszú, egymáshoz illeszthető lapok formájában kapható laminált padló alapanyaga a HDF faforgács vagy farost, ami számítógéppel kevert színt, majd műanyag koptatóréteget kap. Utóbbi erőssége határozza meg kopásállóságát - fogalmaz az üzletvezető, hozzátéve: a számozás ugyan 23-mal kezdődik, 31 alatt azonban nagyon gyenge a minőség. - Másik fontos jellemzője a laminált padlóknak a vastagság, ez 6 millimétertől 10-12-ig terjedhet.

 

Ha pénztárcánk engedi, tömör, illetőleg többrétegű fa szalagparkettával is díszíthetjük otthonunkat. Ha előbbi mellett döntünk, akkor a hagyományos csaphornyos, illetve a svédpadló közül választhatunk. Ezek vastagsága 14-22 milliméter közt változik. A svédpadlók olajozott, lakkozott, gőzölt felületét maga a fa képezi, s tömör trópusi fából készült változataik a fürdőszobában is jó szolgálatot tesznek.

 

A laminált padlót klikkes rendszerének köszönhetően mi magunk is lerakhatjuk, összeszerelése ragasztót sem igényel. S bár élettartama akár húsz év is lehet, tömör fa társaival ellentétben nem felújítható. Igaz, ha visszabontjuk, a lapok természetesen cserélhetőek. A szín- és mintabeli egyezőség kedvéért azonban vásárláskor célszerű a szükségesnél kicsivel többet rendelni, mivel a gyártók minden év elején megújítják kínálatukat.

 

- A hagyományos csaphornyos parkettákat teljes felületükön ragasztják, s a helyszínen csiszolják, lakkozzák, célszerűbb tehát a dolgot szakemberre bízni - tanácsolja Huszár Józsefné. - Ezek a szintén ragasztott svédpadlóval egyetemben javíthatók - előbbi csiszolással, utóbbi speciális felületkezelő anyaggal.

 

Ha megoldható, a lapok a legerősebb fényforrásra (ab-lakra) legyenek merőlegesek, így ugyanis csak a rövid illesztéseken ütközik meg a fény. A tükörsima aljzat, ennek hiányában pedig a padloponos előkészítés elengedhetetlen, a párazáró és alátétfólia úgyszintén. Padlófűtés esetén a hagyományos polifómmal szemben speciális termo alátétfóliát válasszunk. A fal mellett hagyjunk 1-1,5 centi tágulási hézagot, amit a szegély eltakar majd. A küszöbnél ajánlatos fém dilatációs sínt, ha ez nem megoldható, akkor pedig színazonos sziloplasztot használni. Ha konyhába kerül a burkolat, az illesztéseknél használjunk vízzárót.

 

- A fa padlóburkolókat célszerű speciális, direkt erre a célra készült szerrel vagy enyhén vizes ruhával tisztítani - folytatja a szakember -, helytelen ápolással és használattal ugyanis akár két hét alatt is tönkretehetők. Ajánlatos továbbá a bútorokra csúszásgátlót, padlóvédőt ragasztani, a székek műanyag kerekeit pedig gumira cserélni.

 

Az ezernyi színben kapható fapadló látványát manapság egyre többen szeretnék kültéren is élvezni. Természetesen számukra is van megoldás, hiszen a gyártók ma már számos színben és mintázattal készítenek kültéri faburkolatokat is.

Míg hazánkban népszerűsége sosem látott mélyponton van, nyugaton ismét kezdik felfedezni a padlószőnyeget, a korábbinál persze komfortosabb változatban. Anyaga felületkezelt, por- s szennytaszító, minimális tűzterjedésű, ára a fa parkettáé körül mozog. Mintás s egyszínű változatai minden stílushoz illenek. 


Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!