2012.02.27. 09:28
Gyümölcstorta diétázóknak is
A diétázóknak, fogyni vágyóknak ajánlja az alábbi, zsiradék nélküli gyümölcstorta receptet Kőrösi Ferencné, Manyika.
Öt tojásból a szokásos módon piskótát sütünk csatos kör alakú tortasütőben. Rácson hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortaformába.
Közben egy vaníliapudingot elkészítünk a zacskón feltüntetett módon, annyi változtatással, hogy nem 500 ml tejjel, hanem csak szűken mért kb. 450 ml tejjel főzzük fel, hogy sűrűbb legyen. Aki a cukrot ki szeretné hagyni, mesterséges édesítővel is elkészítheti. Hűtés közben többször kevergessük, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Ha már langyos, a tortasütőben lévő félbevágott piskótára a 3/4 részét rékenjük. Egy dobozos felezett őszibarack kompótot szép egyenletesen felszeletelünk - amit majd a tetejére egyenletesen ráfektetünk - az apraját meg kockákra vágjuk és a pudingra szórjuk. Rátesszük a másik piskótalapot , a maradék pudingot rákenjük és befedjük a barackszeletekkel.
Egy zacskó gyümölcskocsonyát szintén a feltüntetett módon ekészítünk mikor már nem forró, középtől kiindulva a barackszeletekre öntjük. Hűtőbe tesszük és másnap már fogyasztható, illetve, ha reggel készítjük, estére már jó.
Bármilyen friss, szezonális gyümölccsel el lehet készíteni, de a télire eltett házi kompót is kiváló e célra. A lényeg, hogy a pudingba ne keverjünk vajat, ettől lesz zsírszegény. Ha maradt még egy kicsi puding, tegyük el másnapra, tálalás előtt rákenhetjük a torta oldalára és szeletelt mandulával beszórhatjuk. Ezáltal még különlegesebb és ízletesebb lesz.