Egyéb

2011.11.18. 07:18

Tüzelőolaj a motorba: tilos, de vajon árt is?

A rekordmagas gázolajár miatt beindult az ausztriai hto-turizmus. A tevékenység illegális, de arról eltérnek a vélemények, hogy a pirosra színezett háztartási tüzelőolaj árt-e a motornak.

Horváth A. Attila

Vajon manapság a bírságon túl mit kockáztat az autós? Egy internetes szaklap tanácsadója szerint a tüzelőolaj cetánszáma (öngyulladó képessége) megegyezik a gázolajéval, tehát működik vele a dízelmotor, ám a hto víz-, szennyeződés- és kéntartalma nem ismert, ezért a károkozást nem lehet kizárni. Különösen a nagy nyomású technikánál áll fenn a veszély.

- Vélhetően a régi, euró I-es vagy II-es besorolású dízelmotoroknál nem okoz károsodást a fűtőolaj, amennyiben jó minőségű. Az újabb turbódízeleknél azonban már nagy a rizikó; egy ilyen magasabb értékű autó tulajdonosának nem éri meg kockáztatni - mondta el érdeklődésünkre Lakatos János, nagylengyeli autószerelő mester. Megjegyezte: bár tilos tüzelőolajat tankolni, a jelenség egyáltalán nem ritka. Ő ehelyett más spórolási módszereket ajánl: például a legális tankolást Szlovéniában, persze a legkézenfekvőbb az, hogy kevesebbet autózunk, a felesleges utakat kihagyjuk. Ha a fogyasztást akarjuk leszorítani, chiptuninggal akár 10-20 százalékos megtakarítást érhetünk el, benzinautók tulajdonosai pedig a bioetanolt is választhatják. Lakatos János hozzátette: ez utóbbihoz szükség van az elektronika átprogramozására, bár lehet hallani olyan autósokról is, akik átalakítás nélkül, fele-fele arányban tankolnak benzint és bioetanolt.

Még néhány jó tanács: minél kisebb súllyal, megfelelő guminyomással, és a lehető legkevesebb gyorsítással-lassítással közlekedjünk, a fordulatszámot pedig feleslegesen ne tartsuk magasan. Természetesen a tempó visszafogásával is leszoríthatjuk a fogyasztást.

Lóerő rovatunk további hírei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!