Egyéb

2011.10.10. 08:18

Kedves kunyeráló kópé

Bármire rávehetjük pár jó falattal, de ha bedőlünk szomorú tekintetének, az ujja köré csavar minket: ő a beagle, az elmúlt évek talán legkedveltebb kutyája.

Arany Gábor

- Nem ajánlom első kutyának, mert nem egyszerű a tartása, az első pillanattól következetességet igényel a nevelése, különben kezelhetetlen lesz - fogalmazta meg a hétéves ivartalanított beagle-szuka, Bogi gazdája. - Gyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerősítést kap. A túlzott fegyelmezés, a következetlenség viszont a beagle-t konokká, makaccsá teszi. Sok gazda, pláne az elsőkutyások panaszkodnak arra, hogy kedvencük a fejükre nőtt. A probléma minden esetben a kutya környezetében keresendő. A következetlenség - a gazda szidja, a gyerekei megszeretgetik, vagy a kutya folyamatos büntetése a legkisebb vétségért - felébreszti a beagle konokságát, de ilyenkor nem az állat a hibás. Ezért ajánlott a kutyaovi és -iskola, ahol az alapvető szabályokat, viselkedési tudnivalókat gazda és beagle megtanulja. E nélkül még póráz nélkül is nehéz vinni, nem engedelmeskedik a visszahívásnak, a parancsoknak. Pedig a beagle nagyon jó képességű, imád dolgozni. De okos, ravasz kutya, amit el akar érni, azt igyekszik keresztülvinni, s ha nem vigyáz a gazda, akkor átveszi az irányítást. A nevelésekor pozitív megerősítésekkel bármire megtanítható, egyet kivéve: a beagle soha nem lesz házőrző - magyarázta.

Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni ellenállásának köszönhetően akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Rövid, erős szőre könnyen tisztán tartható, füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Jellemző súlya, mely függ magasságától, nemétől is: 10- 18 kiló, várható élettartam: 12-15 év. Termete miatt gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy az a családi kasszán rést vágna. Egyet azonban soha ne felejtsünk: a beagle nem öleb, hanem sportkutya, kopó, igényli a mozgást, a foglalkozást, a vadászatot . A családi házban tartott beagle számára csak a kert nem nyújt elegendő teret és ingert. Ezért ás, kapar, elszökik. Nagyon sok gazda elköveti azt a hibát, hogy engedve könyörgő tekintetének és feneketlen bendőjének, megeteti, ahányszor csak eléje áll az éhező , miközben az elegendő mozgásáról már nem gondoskodik. Az elegáns külsejű, bájos kutyából így alakul ki a sétára is alig rábírható és lehangoló látványt nyújtó gömböc.

- Ezért az ételét pontosan ki kell számolni és mindig vegyük figyelembe, mennyit mozgott. Én naponta egyszer etetem, este, és nincs nassolás. Tanítás közben kap jutalomfalatokat, azért bármire kész, minden trükköt elsajátít. Makacssága ilyenkor előny, mert addig próbálja a feladatot, amíg nem jár sikerrel, és elnyeri érte a jutalmat. Persze a próbálkozásokat is dicséret követi. A beagle nemcsak a mozgást igényli, hanem a szellemi kihívásokat, a különböző feladatokat is. A séta, futtatás önmagában nem elégíti ki igényeit. Ezért kiváló számára az agility, Bogi szerepelt nemzetközi versenyen is már - árulta el Reidinger Anita.

Nyulászó kopók voltak az ősei
Már a III. századi krónikák is említenek olyan kutyát, melyet apróvadas vadászatra használtak. Neve a XV. században bukkan fel először írott szövegben. Közvetlen őse nagy valószínűséggel a XVII. században kitenyésztett harrier (nyulászó) kopók között keresendő. Hazájában jellemzően nyúlvadászatra használták. Ma már az élelemszerzés helyett a sport, a mozgás öröme a cél. A fajta egységes tenyésztésének kezdete 1890-re, az Angol Beagle Club megalakulására tehető.

 Életmód rovatunk további cikkei itt!

 

Kedvencek itt! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!