Egyéb

2011.05.30. 07:27

Kis zsíros kenyér belefér - Biomargarin és vaj javasolt

Melyik egészségesebb? A margarin vagy az állati eredetű zsír, tekintettel a margarin készítésekor alkalmazott hidrogénezési eljárásra...

Sinkovics Eta

- Ahogy a kérdés, úgy természetesen a válasz is összetett. Annál is inkább, mivel a növényi és az állati eredetű zsiradékoknak is megvan a szerepük, ám nem mindegy, milyen az egymáshoz való arányuk a táplálkozásban - mondta elöljáróban Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus. - Fontos, hogy elsősorban jó minőségű növényi eredetű olajakat használjunk, azonban ez nem jelenti azt, hogy végleg búcsút kell intenünk egy szelet mangalicazsíros kenyérnek - tette hozzá.

A zsírsavak telített (disznózsír) és telítetlen (növényi olajak, diófélék) formákban fordulnak elő. Az utóbbiak jó hatással vannak a szívre, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig (lenmagolaj, halolaj) sokrétű egészégvédő hatással bírnak. Többek közt gyulladáscsökkentők, értisztítók, koleszterincsökkentők, illetve javítják a vérkeringést.

Éder Katalin kihangsúlyozta a hidegen sajtolt növényi olaj (len- , kendermagolaj) kúraszerű használatának egészségjavító hatását is, s ugyancsak felhívta a figyelmet a tökmagolajos saláta jótékony hatására.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

- Ahogy a kérdés, úgy természetesen a válasz is összetett. Annál is inkább, mivel a növényi és az állati eredetű zsiradékoknak is megvan a szerepük, ám nem mindegy, milyen az egymáshoz való arányuk a táplálkozásban - mondta elöljáróban Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus. - Fontos, hogy elsősorban jó minőségű növényi eredetű olajakat használjunk, azonban ez nem jelenti azt, hogy végleg búcsút kell intenünk egy szelet mangalicazsíros kenyérnek - tette hozzá.

A zsírsavak telített (disznózsír) és telítetlen (növényi olajak, diófélék) formákban fordulnak elő. Az utóbbiak jó hatással vannak a szívre, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig (lenmagolaj, halolaj) sokrétű egészégvédő hatással bírnak. Többek közt gyulladáscsökkentők, értisztítók, koleszterincsökkentők, illetve javítják a vérkeringést.

Éder Katalin kihangsúlyozta a hidegen sajtolt növényi olaj (len- , kendermagolaj) kúraszerű használatának egészségjavító hatását is, s ugyancsak felhívta a figyelmet a tökmagolajos saláta jótékony hatására.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

A zsírsavak telített (disznózsír) és telítetlen (növényi olajak, diófélék) formákban fordulnak elő. Az utóbbiak jó hatással vannak a szívre, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig (lenmagolaj, halolaj) sokrétű egészégvédő hatással bírnak. Többek közt gyulladáscsökkentők, értisztítók, koleszterincsökkentők, illetve javítják a vérkeringést.

Éder Katalin kihangsúlyozta a hidegen sajtolt növényi olaj (len- , kendermagolaj) kúraszerű használatának egészségjavító hatását is, s ugyancsak felhívta a figyelmet a tökmagolajos saláta jótékony hatására.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

A zsírsavak telített (disznózsír) és telítetlen (növényi olajak, diófélék) formákban fordulnak elő. Az utóbbiak jó hatással vannak a szívre, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig (lenmagolaj, halolaj) sokrétű egészégvédő hatással bírnak. Többek közt gyulladáscsökkentők, értisztítók, koleszterincsökkentők, illetve javítják a vérkeringést.

Éder Katalin kihangsúlyozta a hidegen sajtolt növényi olaj (len- , kendermagolaj) kúraszerű használatának egészségjavító hatását is, s ugyancsak felhívta a figyelmet a tökmagolajos saláta jótékony hatására.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

Éder Katalin kihangsúlyozta a hidegen sajtolt növényi olaj (len- , kendermagolaj) kúraszerű használatának egészségjavító hatását is, s ugyancsak felhívta a figyelmet a tökmagolajos saláta jótékony hatására.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

Éder Katalin kihangsúlyozta a hidegen sajtolt növényi olaj (len- , kendermagolaj) kúraszerű használatának egészségjavító hatását is, s ugyancsak felhívta a figyelmet a tökmagolajos saláta jótékony hatására.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

A szakember a hidrogénezett margarin fogyasztását nem ajánlja, a benne lévő transzzsírsavak károsak az egészségre. Ezek az élelmiszer feldolgozása során keletkeznek, amikor a folyékony olajból kémiai eljárással, kenhető margarint készítenek. Éder Katalin azt javasolja, hogy helyette használjunk biomargarint vagy vajat. Előbbinél a feldolgozás folyamatában a telítetlen zsírsavakat megőrzik, s mivel a felhasznált kókusz, pálmaolaj szilárd, ezért nem kell hidrogénezni. Vagyis az anyag molekuláris szerkezetét nem kell megváltoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!