Egyéb

2011.04.18. 02:27

A házigazda szerepe a vendégfogadásnál

Mi, magyarok szeretjük a gyomrunkat, és még jobban szeretünk egy bőségesen megterített asztalnál ünnepelni. Ám a szabályokat még itt is illik betartani.

Horváth Viktória

Az etikettsorozatunkat több olvasónk is hiányolta, ezért közkívánatra folytatjuk. Ezúttal is az asztalnál betartandó írott és íratlan szabályokba kalauzoljuk Önöket. A vacsora a meghívással kezdődik, kötetlen, családi alkalomra telefonon is elég az invitálás, ám hivatalos vacsoránál már levél dukál. Kérjünk ez esetben visszajelzést is: hányan jönnek, s a vendégeknek van-e speciális kívánsága (például ételérzékenység).
Illik a látogatónak egy csokor virággal megköszönni a vendéglátást, ételt és italt nem illik ilyenkor vinni. Amíg a házigazda nem emeli ivásra a poharát, nem illendő a vendégeknek sem kortyintani. Ha valamilyen ünnepi alkalomból gyűltek össze, pár kedves szót elvárnak a vendéglátótól. Az elénk tett ételből akkor illik enni, ha már mindenkit kiszolgáltak és a háziasszony hozzányúlt az evőeszközéhez. Az ő dolga a beszédtéma feldobása is, amely nem sért senkit, s mindenki be tud kapcsolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!