Egyéb

2010.11.23. 03:28

Milyen kavics legyen benne?

Ha halakat szeretnénk nézegetni, gondozni, vehetünk akváriumot, de építhetünk is. Az utóbbi, mint az alábbi részletkérdés is mutatja, izgalmasabb, de nehezebb.

Arany Horváth Zsuzsa

Olvasónk nemrégiben arról érdeklődött, milyen kavics kell az akváriumba, ha kis termetű uszonyosokat szeretne telepíteni bele. Utánanéztünk.

A legtöbb szakforrás úgy rendelkezik , hogy a kavics lehetőleg minél sötétebb és apró szemű legyen. Ugyanis a halak színe leginkább sötét aljzat mellett érvényesül igazán, azonkívül a világos aljzat - a kutatások szerint - stresszt vált ki a halakban, írja a szakirodalom. Az apró szemű aljzat a 3-4 milliméter átmérőjű gyöngykavicsot jelenti. Ezen a növények gyökerei jól át tudnak szellőzni, és a talajlakó halak száját sem sérti. A homokot nem javasolják, abban tudniillik a növények gyökere nem szellőzik. A kavicsot néha forró vízben érdemes átmosni, egy lavórba kiöntve. A kavicson nem szabad spórolni: a díszállat-kereskedőtől kell beszerezni Építkezésekkel ne kísérletezzünk, szennyeződéseket szerezhetünk be. A szemcseméret fontos, azért, hogy a motoros szűrő ne szippantsa be. Ne használjunk zúzott bazaltot, mert az éles kövek akár sérüléseket is okozhatnak a halainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!