Egyéb

2010.08.05. 08:00

Processzort könnyű választani, de fizetni is kell...

Nem véletlenül nevezik gyakran a számítógép lelkének a processzort: ez az alkatrész végez el minden számítást, voltaképpen működteti a rendszert. Ez is jelzi, hogy a választás fontos kérdés.

Szalabán Attila

 - Ma már nem a processzor pörgési sebessége, hanem inkább a magok száma (az egymagosok kifutottak), valamint az úgynevezett cache nagysága az, ami számít - mutatott rá Varga Bálint, a Kanizsaprofil Irodatechnikai Kft. szerviztechnikusa. - A rendszer tökéletesítése érdekében jó, ha a majdani memóriák sebességével is összhangban van a processzor. Az AMD termékei egyébként 2,9-3,4 gigahertzet tudnak, az Intelnél 2,5-3,4 gigahertzig terjed a skála.

Széles az árválaszték is, a gyengébb processzorokat 14-18 ezer forintért már beszerezhetjük. Az AMD esetében a csúcsot 70 ezer forint körül érjük el, az Intelnél a jelenlegi legdrágább majdnem 100 ezer forintot kóstál. Nem véletlenül tartják a számítógép egyik legdrágább alkatrészének a processzort...

- Magam részéről inkább az Intel mellett teszem le a voksot - tette hozzá Varga Bálint. - Egyrészt nagyobb a választék, és szélesebbek a felhasználói lehetőségek, másrészt amióta a pályán vagyok, összesen nem érte el a 10-et a hibás Intel processzorok száma. Az AMD termékeit már sokkal gyakrabban hozzák hozzánk cserére.

Digitális rovatunk hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!