Egyéb

2009.09.29. 02:27

Akácméz, virágpor és méhszúrás

Zalaegerszeg (fzs) - Itt az ősz, jönnek a ködös, hűvös hajnalok, s velük együtt a tüsszögős, náthás, megfázásos időszak is. Aktuális, ha feltöltjük friss, idei mézzel a családi gyógyszertárunkat - mert ugyebár a méz fenti nyavalyákkal szembeni gyógyhatása közismert.

Fincza Zsuzsa

Mindemellett méregteleníti a szervezetet, növeli az étvágyat, jó hatással van a vérkeringésre, az emésztésre, javítja a vér hemoglobin szintjét, de egyáltalán nem hizlal, és egyes vélemények szerint véd a fogszuvasodás ellen. Sokan kétségbe esnek egy méhszúrástól, pedig kedvező hatással van (az allergiások kivételével) az izületi bántalmakra.

A méhek a mézen kívül több gyógyhatású anyagot is előállítanak. A méhpempő mézzel, virágporral kevert garatmirigy váladék, kiváló roboráló szer. A propolisz a méhek ragasztóanyaga, amit a növények váladékaiból gyűjtenek, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, de vérnyomás-szabályozó, értágító hatása is van.

A méz cseppfolyós állapotú, de idővel a legtöbb méz kikristályosodik, ettől a minősége semmit sem romlik. A folyékony állapotot visszanyeri, ha a kikristályosodott mézet 40 Celsius fokos vízben melegítjük. Nyáron érdemes hűtőben tartani, hogy ne legyen túl folyós, télen pedig melegebb helyen, hogy ne keményedjen meg.

A legkedveltebb az akácméz, 42 százalékos gyümölcscukor tartalmú, kiváló fertőtlenítőszer, enyhíti a köhögést. A hársfaméz idegnyugtató, fertőtlenítő, hörghurut ellen és görcsoldóként is kiváló. Emellett nektárja kolint is tartalmaz, ami gátolja az érelmeszesedést. A gesztenyeméz gátolja a trombózisok kialakulását és növeli a potenciát, a mentaméz érzéstelenítő hatású és gyomorpanaszokra is gyógyír.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!