Egyéb

2009.08.25. 08:07

9 + 1 tipp vasaláshoz

Zalaegerszeg (fzs) - Ha kellő gondot fordítunk a mosott ruha szárítására, könnyebb dolgunk lesz a vasaláskor.

Fincza Zsuzsa

1. Ingeket, blúzokat mindig vállfán szárítsunk, így szinte csak a gallérját és a mandzsettáját kell vasalni.

2. Alapszabály: csak azt vasaljuk, amit muszáj! A vasalt ruhákat azonnal akasszuk fogasra, és hagyjuk kihűlni. Nedves ruhát soha ne tegyünk be szekrénybe.

3. A ruhának a bélését külön kell vasalni, előfordulhat, hogy a bélés más hőfokot igényel, mint maga a ruha - ajánlott alaposan átböngészni a címkén közölt használati utasítást.

4. Először az ing vagy a ruha nehezebb részeit, a gallért, a kézelőt, az ujjakat vasaljuk, majd utána a nagy felületeket, így ez nem gyűrődik össze, amíg az időigényes részekkel foglalkozunk!

5. Minden kényesebb anyagot a visszáján kell vasalni, ha kénytelenek vagyunk a színét is átsimítani, az mindig ruhán keresztül történjen. A kézimunkát a hátulján vasaljuk, hogy a hímzés kidomborodjon. A ruhákat mindig szigorúan szárazon vasaljuk, különben a varrások összehúzzák az anyagot.

6. Bársony ruhát és csokornyakkendőt csak gőzöljük, egészen minimális nyomással. A bársonyt hagyományosan vasalni nem szabad, mert tönkremegy!

7. Vasalásnál soha ne végezzünk körkö-rös mozdulatokat, mert megnyújtjuk a szövetet. A ráncoknál vasaljunk szálirányban és használjunk erős gőzt.

8. Viszkózt nem szabad nedvesíteni, mert zsugorodik!

9. Gyapjú vagy sötét színű szövet vasalásakor kifényesedik az anyag, ezt elkerülhetjük, ha vasalóruhát vagy zsebkendőt teszünk a ruhára és azon át vasalunk.

 + 1. A frissen vasalt ruhát hagyjuk egy pár órára hűlni, mielőtt felvesszük.


Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!