Egyéb

2009.07.07. 06:01

Brummog, de gyors. Mi az?

Zalaegerszeg - Nem egész egy perc alatt felforr rajta egy liter víz, húsz perc alatt megfő a paprikás krumpli, kerámialapja pedig főzés közben sem éget, a hő ugyanis nem a főzőlapon, hanem az edényben keletkezik. Az indukciós tűzhely négy-öt évvel ezelőtt indult hódító útjára Magyarországon.

Varga Lívia

Hazánktól nyugatabbra, ahol minden villannyal működik, és sok helyütt a vezetékes gázt már be sem vezetik a lakásokba, a gáz főzőlap eladhatatlan. Nálunk egyelőre keresik, elvétve még annak szabadon álló, sütővel egybeépített változatát is, ám a kerámialappal szemben az elmúlt egy évtizedben fokozatosan teret veszített. Leginkább már csak az idősebb korosztály vásárolja, valamint azok választják, akiknek nincs módjuk a villamos hálózat felújítására, vagy átalányt fizetnek. Most pedig máris itt az újabb versenytárs, az indukciós főzőlap, melynek az elmúlt időszakban az ára is egyre elfogadhatóbbá vált.

- A gázlap gyorsaságával és a kerámialap kényelmével jellemezhető leginkább az indukciós főzőlap, utóbbinál azonban nincs hőveszteség, míg egy kerámialapnál, ha kisebb az edény a főzőzónánál, hőt, azaz áramot pazarolunk el - ecseteli Veladics Sándor, az Euronics Áruház beépíthető üzletágának szakértője.

Az indukciós főzőlap ugyanis csak akkor lép működésbe, ha az edény kommunikál a kerámialappal, s csak ott melegít, ahol a lábassal, serpenyővel érintkezik, a hő ugyanis egy mágnestekercs segítségével a pozitív és negatív ionok súrlódásából keletkezik. A lap azonban kizárólag fémmel lép reakcióba, ötvözettel, üveggel, így jénai tállal nem.

- Mikor az indukciós főzőlaphoz edényt vásárolunk, mindig legyen nálunk egy hűtőmágnes. Ha ez rátapad a fazékra vagy a lábasra, főzni is tudunk majd benne. Az indukciót persze a gyártók kis piktogrammal is jelezni szokták - fogalmaz a szakértő, hozzátéve: -, a legjobb egyébként még mindig az olcsó vasedény, mert az biztos, hogy fémből van.

Ha teljes edénykészletünket mégsem szeretnénk lecserélni, akkor sincs semmi veszve, vannak ugyanis olyan lapok, amelyekbe a két indukciós mellé két normál főzőzónát építettek be.

- Míg a kerámialap fölfele melegszik, addig az indukciós, hűtő-fűtő ventilátorain keresztül, lefele adja le a hőt, soha ne tegyünk tehát fiókot vagy mosogatógépet alá, mert a forró levegő rövid időn belül tönkreteszi azokat, s mivel nem tud szellőzni, maga a kerámialap élettartama is lerövidül - hangzik a jó tanács.

A normál kerámialapnál az indukciós kétszer olyan gyors, ráadásul az élettartama is hosszabb. Előbbinél ugyanis a kifutott étel azonnal ráég a lapra, ami csak úgy kerülhető el, ha az edény nagyobb, mint a felforrósodott főzőzóna. Ellenkező esetben azonban, ha mondjuk a rántott hús sütése közben a forró felületre fröccsen az olaj, az akár meg is gyulladhat. Tisztítani pedig csak akkor lehet, ha visszahűl, a sok súrolás miatt azonban az üveg egy idő után megvakul, azaz elveszíti természetes fényét. Ezzel szemben az indukciónál csak annyira melegszik fel a főzőlap, amennyire az edény visszamelegíti a főzés alkalmával, így, ha valami ki is fut rá, nem fog ráégni.

- Az indukciós főzőlapnak egyetlen rossz tulajdonsága van, hogy működés közben búgó, morgó hangot ad - folytatja Veladics Sándor. - Ám, ha a kisgyerek felkapaszkodik rá, működés közben sem fogja soha megégetni magát.

Annak, aki mindig is gázzal főzött, persze nem egyszerű a váltás. Hiszen, míg előbbinél a gomb eltekerésével azonnal lejjebb lehet állítani a hőfokot, a kerámialapnál ez nem megy ennyire gyorsan. Megoldást jelenthet a problémára azonban, ha az érintő vezérlésű helyett szenzorosat választunk, utóbbinak ugyanis könnyebb és gyorsabb a vezérlése, tanácsolja a szakember.

Ami az üzemeltetési költségeket illeti: míg a normál kerámialap két-három kilowatt között fogyaszt zónánként, az indukciós mindössze kettőt, a rövid reakció- és gyors felmelegedési idő ugyanis rengeteg energiát takarít meg a felhasználónak. Fontos azonban, hogy áramellátását beépítéskor válasszuk külön a sütőtől és minden egyéb konyhai fogyasztótól is.

Akkor sem kell lemondanunk a kerámialapról, ha szeretjük a kínai konyhát, hiszen ma már a hagyományos –egy gömb metszetére hasonlító – wok mellett olyan is kapható, aminek lapos az alja, így elektromos tűzhelyen is használható. Létezik persze külön wok főzőzóna is, ami mellé tetszőleges számú, villannyal működő dominólapot illeszthetünk. 

ZH fotó: Ohr Tibor


Barangoljon SZÉP OTTHON mellékletünk cikkei között. Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!