Egyéb

2009.06.16. 02:30

Vitamin a hó alól

ZH - Ebben a hónapban kétszeres sebességre kapcsolnak növekedésben a növények, a hobbikertész, akinek más dolga is akad e világban, mint a kapanyelet forgatni, könnyen lemarad, s egy nap arra ébred, kisebb dzsungellé változott a kertje. Főleg a fránya gyomnövények miatt.

Fincza Zsuzsa

Egyébként a tüskés fajzat kivételével nem átkozom őket, értékes komposzt alapanyagot szolgáltatnak. Csak vigyázzunk, soha ne érleljenek magot! Én igyekszem is nagyon, nem is értem, honnét kerül mégis mindig az a sok giz-gaz a kertembe.

Fájó szívvel, de folyamatosan ritkítom a sűrűre nőtt vetéseket, a sárgarépa nagyobbját már bele lehet tenni a borsólevesbe, zöldség és zeller jó sok zöld levelével, lestyánnal, kakukkfűvel, tárkonnyal együtt, mert ugye a biokertész dúskál a fűszernövényekben. Ha ültet.

Palántálni is lehet még június derekán, például kései karfiolt, karalábét. Sőt, ez utóbbit jó folyamatosan telepíteni, hogy a családot állandóan friss, fiatal karalábéval kényeztessük. Én például a vasban gazdag leveleit is felhasználom, krémleveshez együtt főzöm a gumóval (plusz sárgarépa, kevés krumpli, zöldség és zeller levele), összeturmixolom, tejjel vagy főzőtejszínnel felforralom. Nem hagyon ki a húslevesből sem. Karfiolból kizárólag az életerős növénykéket ültessük, hogy képes legyen megtorpanás nélkül fejlődni, kapjon mindig elegendő tápanyagot és vizet, hogy soha ne álljon meg a fejlődésben - amennyire finom, annyira igényes növény. Hogy a rózsája fehér maradjon, árnyékolni kell, létezik már olyan fajta, amelyik magára borítja a leveleit, de ha nem teszi, össze kell azokat kötözni. A brokkolinak is ott a helye minden kiskertben, strapabíró növény, még az enyhe fagyokat is kibírja. 

Használjuk fel a gyenge szárát is, olyan az íze, mint a spárgának.

S akkor most következzen kedvenc növényem, a leveles kel. Ez a téli káposztaféle nagyon igénytelen, de kimagaslóan gazdag a vitamin- és ásványianyag-tartalma. A hó alatt is képes friss maradni, s kemény mínuszok kivételével még növöget is egy kicsit. Sőt, a bimbóskelhez hasonlóan kell is, hogy megcsípje egy kis fagy, akkor lesz igazán ízletes! A kertnek a házhoz közelebbi felébe ültetem, s nagy hóban nemcsak a ház körül, de a kertbe is lapátolok magamnak ösvényt, kikapargatom a fehér takaró alól a káposztámat, készítek belőle krémlevest, de még a húslevesbe is teszek belőle egy-két levelet, amit azon mód fel is falok, ahogy kiveszem belőle. Még ilyenkor is lehet vetni leveles kelt, jól érzi majd magát mondjuk  a krumpli helyére ültetve. Nálam bezzeg már kint díszeleg egy-két példány a paradicsomtelep közelében.

A káposztafélék mellé amúgy ajánlatos egy-egy paradicsomot, vagy zellert ültetni, a káposztalepkét ugyanis zavarja az erős illat és eltérítheti a káposztától, amelyiknek egyébként vonzza az szaga.

Barangoljon Szép otthon rovatunk cikkei között - klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!