Egerszeg Fesztivál

2010.05.13. 04:35

Goran Bregovic zenél a város napján

Az Egerszeg Fesztivál története során nem járt még olyan ismert előadó a városban, mint idén. A rendezvénysorozat csütörtökön este Goran Bregovic személyében világsztárt fogad.

Gyuricza Ferenc

A szerb nemzetiségű, zenéjében a Balkán-félsziget hagyományait komolyzenei, valamint a pop- és rock hatásokkal ötvöző Goran Bregovic Szarajevóban született, jelenleg Párizsban él. A legtöbben a filmrendező Emir Kusturica állandó munkatársaként, feledhetetlen filmzenék szerzőjeként ismerik, akinek nevéhez olyan dalok köthetőek, mint a Rúzsa Magdi által is műsorra tűzött Djurdevdjan vagy Ederlezi, de a Kalasnjikov és a Bubamara (amiből Nem élhetek pia nélkül címmel az Irigy Hónaljmirigy készített paródiát) ugyancsak ismert mindenki előtt. Goran Bregovic éveken át az ethno-rockot játszó Bijelo Dugme tagja volt – ez a csapat a volt Jugoszláviában legalább olyan népszerűségnek örvendett, mint nálunk az Omega –, majd Emir Kusturica csábításának engedve filmzenékkel kezdett foglalkozni.

Első közös munkájuk, a Cigányok ideje sikere rögtön világhírt hozott számára, a fellegekbe emelt tehetséges zenész előtt az összes ajtó kinyílt, s mindezt tovább fokozta az Underground és a Macska-jaj sikere. Pop- és rocksztárok dolgoztak vele és a furcsa, Wedding And Funeral Band (esküvői és temetési zenekar) nevű kísérőegyüttesével, sorra készültek további filmzenei és egyéb albumai, melyeket a világzenei stílus etalonjai között tartanak számon. 2007-ben Karmen With Happy End címmel egy Belgrádban játszódó cigány operát írt, legutóbb pedig Alkohol címmel jelentette meg nagylemezét, Zalaegerszegen a világslágerei mellett ennek az albumnak a dalait mutatja be.

 Goran Bregovic többször is játszott már hazánkban. Legutóbb a Művészetek Palotája látta vendégül, nyáron pedig a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa program egyik díszvendége lesz.   


Kálloy Molnár Péter nemrégiben megjelent Pesti álom című pop-rock albumának dalaival is megismerkedhet a nagyérdemű. A népszerű színművész- rendező vendége lesz Hrutka Róbert és Fekete-Kovács Kornél is.  


(Jegyek lapunk ügyfélszolgálatain még kaphatók.)


Egerszeg Fesztivál 2010 - Minden egy helyen, klikk ide!

A részletes program itt olvasható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!