Csesztreg

2014.10.05. 19:50

Zalára magas színvonal jellemző

Csesztreg - A zene világnapjáról emlékezett meg szombaton a zalai községben a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) népzenei tagozata.

Gyuricza Ferenc

Az ünnepi műsorban többségében olyan zalai népdalkörök, zenekarok, illetve szólisták vettek részt, akik a korábbi évek minősítőin Aranypáva-nagydíjat vagy Aranypáva-díjat, a szakmai szervezet legmagasabb rangú elismeréseit kapták. A hangversenyt megelőzően Birinyi József, a KÓTA társelnöke tartott előadást a 2013-ban elhunyt dr. Olsvai Imre népzenekutató és zeneszerző munkásságáról.

A Csesztregen megtartott szombati zene világnapi ünnepség egyik fellépője a hévízi Tiszta Forrás Népdalkör volt. Fotó: Gyuricza Ferenc

– A zene világnapja a KÓTA számára a legnagyobb ünnep – foglalta össze a rendezvény kapcsán lapunknak Birinyi József. – Ezen apropóból az ernyőszervezet tagságának több mint felét kitevő népzenei tagozat minden évben két külön hangversenyt tart, egyet Budapesten, s egyet vidéken.

Birinyi József azt is hozzátette: utóbbinak olyan település adhat helyet, ahol Aranypáva-nagydíjas zenekar vagy népdalkör működik, a következő évi helyszín kiválasztása pedig stafétarendszerrel történik, tehát a házigazda település döntheti el, hogy a rendezés jogát kinek adja tovább. A 2013-as esztendőben Alsópáhok rendelkezett úgy, hogy ez évben Csesztregen tartsák az országos megemlékezést. Jövőre pedig egy Fejér megyei településre, Dinnyésre, az ottani Iglice népdalkörhöz kerül a staféta.

– A házigazdának van még egy joga, ők hívhatják meg az ünnepi hangverseny résztvevőit – sorolta tovább a KÓTA társelnöke. – Ezért lehetséges, hogy bár országos szintű rendezvényről beszélünk, ezúttal többségében mégis zalaiak a közreműködők. Birinyi József szerint a zalai népdalkörök és népzenekarok országos összevetésben igen magas színvonalat képviselnek, miközben a tájegység folklórja kevésbé ismert és híres, mint más területeké.

– A látszólagos ellentmondásnak többek közt az is oka, hogy a hagyományápolás általában ott erősebb, ahol korábban feladják az élő hagyományokat. Az ember ugyanis jellemzően akkor fedezi fel az értékeit, amikor már elveszítette azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!