Újabb botrányos közgyűlés: gyermeteg játékok és fideszes kivonulás

Nagykanizsa - Mint ahogy valószínűsítettek, úgy alakult a dél-zalai város szerdai közgyűlése: a testület egy órán keresztül vitázott a napirendről, majd két személyi döntés meghozatala után rátért a július 7-i soron kívüli ülés két napirendi pontjának újratárgyalására és határozatképtelenné vált.

Szalabán Attila

- „Nincs rá joga!”  „De van!”  „De nincs!”. Minden  szülő számára ismerősek ezek a mondatok, melyekhez hasonlóak leginkább játszótéren, gyerekek között hangzanak el, ám megdöbbentésre szerdán a nagykanizsai közgyűlés tagjaitól lehetett ilyen megnyilvánulásokat hallani.

A perpatvar a július 7-i soron kívüli közgyűlés két napirendi pontjának újratárgyalása miatt tört ki. Az ominózus ülést Marton István polgármester illegálisnak nevezte,  az akkor elfogadott döntéseket az önkormányzat érdekeire sérelmesnek tartotta, ezért kezdeményezte  a vita megismétlését. Ez ellen azonban a Fidesz és az SZDSZ  képviselői tiltakoztak  Cseresnyés Péter alpolgármester  a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatára (SZMSZ) hivatkozott.

Mint mondta,  az alpolgármester teljes hatáskörrel helyettesítette a szabadságon lévő polgármestert, és kötelessége volt összehívni a bizottsági elnökök által kezdeményezett rendkívüli ülést. Marton István ellenben  úgy ítélte meg: a  Fidesz és az SZDSZ az SZMSZ-el akarja felülírni az  önkormányzati törvényt.

A vita során Horváth István (független) kijelentette: ne jogi értelmezésekbe bonyolódjanak,  inkább szálljanak magukba azok, akik a július 7-i szánalmas, minősíthetetlen puccsban részt vettek.

Dr. Károlyi Attila (MSZP) legfelsőbb bírósági határozatokat, neves jogtudósok jogértelmezéseit hozta fel annak bizonyítására, hogy a polgármester újratárgyalási kezdeményezésével érdemben kell foglalkoznia a közgyűlésnek.

Szót kért dr. Gyergyák Krisztina aljegyző, aki felhívta a figyelmet:  álláspontja szerint, mivel végrehajtották a július 7-i közgyűlés döntéseit, azokról nem lehet ismét vitázni  ezzel ő is megjegyzések céljává vált.

Végül  Bizzer András (Fidesz) javasolta: a közgyűlés vegye le napirendről a szóban forgó két előterjesztést. Csakhogy ahhoz kevesen voltak a jelenlévő fideszes és liberális képviselők, hogy az indítványt elfogadják  így  napirenden maradt a két téma.

Az érdemi munka gyors személyi döntésekkel kezdődött meg: a közgyűlés a térségi egységes pedagógiai szakszolgálat vezetőjévé Gellén Melindát, míg a Szivárvány intézmény vezetőjévé Horváth Istvánnét nevezte ki  - ez utóbbi határozat meghozatalakor döntve arról is: az eddigi igazgató Balassáné Tüske Ágnes munkáját címzetes igazgatói titulussal ismeri el.

A politikai adok-kapok ezt követően folytatódott, hiszen a közgyűlés rátért a  július 7-i közgyűlési döntések újratárgyalására.

Bizzer András azonnal bejelentette: csak akkor törvényes a vita, ha a polgármester megteszi az előterjesztés módosítását -  a Fidesznek továbbra sem volt meg a 14 keze az eredeti javaslat elfogadtatásához, csak a változtatást tudták volna leszavazni -, ellenkező esetben kivonulnak a közgyűlésről. Ez nem sokkal később be is következett: délután 3 óra után a jobboldali frakció tagjai közül többen elhagyták a termet, így az ülés határozatképtelenné vált.

Marton István  fél órával később megkísérelte a folytatást, ám sikertelenül, ezért felolvasta a 25, meg nem tárgyalt napirendet, berekesztette a közgyűlést.

A városvezető záróbeszédében  kijelentette: várja, hogy valaki kezdeményezze a testület feloszlatását, mivel ezek az emberek nem tudnak felelőséggel politizálni, és óriási kárt okoznak.


A jobboldali politikus megismételte az ülésen elmondott szavait, és leszögezte: a Fidesz törvénytelenségben nem kíván részt venni, ezért vonultak ki. 

A baloldali városatya ellenben azt hangsúlyozta: az a törvényes, ha egy vitát kiváltó előterjesztést az eredeti formájában tárgyalnak   és erősítenek meg, vagy vetnek el. Úgy fogalmazott: az nem érdekli őket, hogy a Fidesz által jelölt Marton István és a jelölőszervezet milyen viszonyban van, ám  elítélik, ha a jobboldali párt a polgármesteri tisztséget járatja le.



Kanizsa "ügyei" a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!