Pacsa város akar lenni

Pacsa - Várossá válna a Zala szívében fekvő Pacsa, amely a rang elnyerése esetén a megye tizedik városa lehet.

MTI/AP

Henczi Zoltán polgármester  ismertetése szerint egyelőre nem kaptak visszajelzést az Önkormányzati Minisztériumtól (ÖM) a várossá nyilvánításról szóló kezdeményezésükre, de reményeik szerint napokon belül megszülethet a köztársasági elnök döntése, amely a korábbi évek gyakorlata alapján a júliusi köztisztviselői naphoz kötődik.

A HVG legutóbbi száma szerint Pacsa is azon települések közé tartozik, amely a pályázata alapján magasabb települési rangot kaphat, de egyelőre csak a javaslat született meg, a végső döntés még nem.

Az MTI érdeklődésére az Önkormányzati Minisztérium megerősítette, hogy a tárca vezetője az értékelő bizottság állásfoglalását mérlegelve 31 település kezdeményezése közül 19 nagyközség várossá nyilvánítására tett javaslatot a köztársasági elnöknek. A minisztérium sajtóosztálya a településnevek említése nélkül közölte: az önkormányzati tárca a várossá nyilvánítási eljárásban döntés-előkészítő és javaslattevő feladatokat lát el, a rang odaítéléséről a köztársasági elnök dönt.

Pacsa - 25-30 kilométeres távolságra Keszthelytől, Zalaegerszegtől és Nagykanizsától - mindig körzetközponti szerepet töltött be. Az 1950-es évekig járási székhely volt, az elmúlt évtized közepén nyerte el a nagyközségi rangot.

A polgármester tájékoztatása szerint 1992-től rendőrőrs, 2002-től mentőállomás működik a faluban. Az 1960-as évekig saját gimnáziuma is volt, jelenleg több mint háromszázan tanulnak az általános iskolában és mintegy 70 kisgyerek jár az óvodába. Több mint 30 éve itt alapították meg az ország első labdarúgó kollégiumát, amely azóta is működik.

Az összesen három település körjegyzőségét és 20 település kistérségi központját is ellátó Pacsán jelenleg 1850-en élnek. Idén 720 millió forintos költségvetésből gazdálkodnak, amelyben 36,5 milliós működési hiánnyal számoltak.

Henczi Zoltán úgy fogalmazott: anyagiakban egyelőre nehéz lenne kifejezni, hogy mi változna a várossá válással, mert a rang előnyökkel és kötelezettségekkel egyaránt jár. Úgy számol, hogy több pályázati lehetőség nyílik meg előttük, és a központi normatív támogatások is némileg nőnének. Önálló okmányirodát a múlt évben hoztak létre, de elvárás, hogy építési és gyámhatóságot is működtessenek, így ezek a kiadásokat is növelnék - tette hozzá Pacsa polgármestere.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!