Megvétózták a menekültközpontot a burgenlandi Monyorókeréken

Népszavazáson utasították el a magyar határhoz közeli kis burgenlandi településen, Monyorókeréken () egy háromszáz fős menekült-befogadóközpont megépítését vasárnap.

MTI

 Az előzetes eredmények szerint a lakosság magas részvétel mellett mintegy kilencven százalékban a létesítmény ellen szavazott. A mintegy ezer lakost számláló falu ezzel meghátrálásra kényszerítette Maria Fekter belügyminisztert, aki korábban már megállapodott a polgármesterrel a befogadóközpontról.
   
A helyiek részben éppen azt kifogásolták, hogy a megkérdezésük nélkül akartak dönteni a tervről. Egy másik ellenérv szerint a 2,5 hektár alapterületű, háromszáz fő befogadására alkalmas létesítmény aránytalanul nagy lenne a falu lakosságához képest, és gyökeresen megváltoztatná az életüket. Az önkormányzat tavaly decemberben elutasította a tervet és létrejött egy civil kezdeményezés is a létesítmény ellen, így végül helyi népszavazást írtak ki a tárgyban.
   
Az ügy hónapok óta foglalkoztatta a közvéleményt, és az országot irányító szociáldemokrata-jobboldali koalíciót is élesen megosztotta. A menekült- és bevándorlás-politika az utóbbi években szinte folyamatosan viták tárgya Ausztriában. Megfigyelők szerint emellett nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy Burgenland tartományban májusban választások lesznek. A tartományban az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) határozott többséggel rendelkezik. Hans Niessl tartományfőnök teljes mellszélességgel az ellenzők mellé állt, de a többi parlamenti párt és több kormánytag is bekapcsolódott a vitába mindkét kormánypártból, az SPÖ-ből és a belügyminisztert adó Osztrák Néppártból (ÖVP) egyaránt. A helyszín ügyén túl a vita végül kiterjedt arra is, hogy szükség van-e újabb átmeneti szállásra, de a menekültpolitika általánosabb kérdéseire is.
   
A voksolás előtti héten a belügyminiszter közölte, hogy kötelezőnek ismeri el az eredményt. Március 21-én egész Burgenlandban népszavazást rendeznek arról, hogy máshol a tartományban épüljön-e meg a szállás. Ettől függetlenül várhatóan egy időre lekerül a napirendről az építkezés, erről állapodott meg ugyanis az elmúlt hónapok kedvezőbb adataira hivatkozva Norbert Darabos (SPÖ) védelmi miniszter és Maria Fekter.
   
A befogadóközpontra az indoklás szerint azért lett volna szükség, hogy tehermentesítse az országba érkező menekülteknek kérelmük elbírálásáig jelenleg szállást biztosító intézményeket. Két ilyen van Ausztriában: a 711 férőhelyes traiskircheni és a 147 férőhelyes thalhami.
   

Az osztrák-magyar határ Vas megyei szakaszától másfél kilométerre fekvő település korábban arról vált ismertté, hogy kellő számú tanuló híján Magyarországról toborzott diákokat az általános iskola felső tagozatába. Az előző tanévben be kellett zárni a felső tagozatot, mert nem volt elég iskolás a településen. Tavaly ősszel Josefinum Eberau néven katolikus szellemű magániskolaként kezdődött újra az oktatás. Az alsó tagozat továbbra is állami kézben maradt. A felső tagozatra 70-en járnak, 35-en közülük magyarok.

 

Forrás: MTI - Pálfy M. Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!