Az év fiatal könyvtárosa különdíjasa Zalaegerszegen dolgozik

Az év fiatal könyvtárosa különdíjat vehette át a közelmúltban Tóth Renáta, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosa. Különdíjat egyébként idén adtak át először.

Sinkovics Eta

Tíz éve hirdeti meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, s az Informatikai és Könyvtári Szövetség a 35 évnél fiatalabb könyvtárosok részére a pályázatot. Avval a céllal, hogy olyan témában publikáljanak, amit még senki nem dolgozott fel, illetve új projektet mutassanak be. Renáta a gyermekkönyvtár tavasszal megújult honlapjáról írta pályamunkáját.

- A régi gyermekkönyvtári honlapunk nem volt kellően figyelemfelkeltő, nem igazán érte el a célját. Sokat foglalkoztunk a megújításának gondolatával, a megvalósulásra  pedig a TÁMOP pályázat jóvoltából nyílt lehetőség - utalt a kiinduló helyzetre a fiatal könyvtáros. - Amikor a pályázatot benyújtotta - a felhívásra egyébként egyik kolléganője hívta fel a figyelmét -, mindössze egy hónapja üzemelt az új honlap.


- A határidőig két hét maradt a pályamunka elkészítésére, ám a munkatársaim segítségével, amit külön köszönök, sikerült időben összeállítani a dolgozatot. Úgy éreztük, a gyerekek felé való nyitás, a könyvtári szolgáltatások elérhetőbbé és vonzóbbá tétele olyan téma, amit érdemes a szakmával és úgymond a világgal is megismertetni. Annál is inkább, mivel köztudott, milyen nehéz a gyerekeket becsalogatni a könyvtárba.  Az internet nem az ellenségünk, hanem a barátunk, s ezt szem előtt tartva, olyan honlapot igyekeztünk egy csapattal összeállítani, ami érdekes, izgalmas, s jó rákattintani. Elmondhatjuk, nagy sikere van a könyvajánlónak, többször halljuk azóta: a honlapon olvastam róla, azt a könyvet szeretném kikölcsönözni.

Renáta arról is beszámolt, nemcsak tartalmi, hanem küllembeli változások is történtek, vidámabb a honlap képi világa, interaktív, és ha például a nyitó oldalon ringó kis hajó motívum árbócára kattintanak a gyerekek, különféle  bölcsességeket találnak - ez is azon ötletek egyike, amelyik a fiatal könyvtáros elképzelése alapján valósult meg.

- A  hajó felfedezést jelent, kalandot, képzeletbeli utazást... A honlapnak is az  a címe: Utazz velünk, köss ki nálunk. A honlap jó példa arra is, hogy szakmailag mindig megújulhatunk és találhatunk kihívást - tette hozzá. - Rengeteg újdonságot kínálnak, Renáta szavaiból kiderült, ez alatt a rövid idő alatt tapasztalják, élnek a szolgáltatások kínálta előnyökkel a gyerekek, szeretik például interneten meghosszabbítani a kölcsönzést.

Ahogy mesélt a honlapról, érződött, szívügyének tekinti munkáját. Az év fiatal könyvtárosa pályázat keretében minden évben egy díjat adnak ki, ám az idén kiegészítették a különdíjjal. Az elismerést odaítélő Kovács Máté Alapítvány kuratóriumának titkára levelében azt írta, hogy a zalai pályázó munkájában megtalálták mindazt a szakmai képzettséget, hozzáértést, könyvtárosi lelkesedést, ami a különdíjat indokolja. Átadására július közepén Pécsett került sor, a 43. könyvtáros vándorgyűlés rendezvényén.

- Természetesen örömmel töltött el a díj, megtiszteltetésnek érzem, hogy rám esett a választás - mondta érzéseiről. Renáta már gyerekkorában közel került a könyvekhez, otthon, a családban mindig talált olvasnivalót, de könyvtárba is járt. Természetesnek tűnt számára, hogy ezt a pályát választja. Szombathelyen végezte a könyvtárszakot, a szakdolgozatát pedig Zalaegerszegen, a megyei könyvtárról írta.

- Itt voltam gyakorlaton, és amikor befejeztem a tanulmányaimat, ide kerültem a gyerekkönyvtárba. Ennek hét éve... A gyerekektől mindig meg kell kérdezni, mit szeretnének, mi érdekli őket, mihez van kedvük - így könnyebb utat találni hozzájuk - osztotta meg tapasztalatait.

Szívesen olvas verseket, történelmi könyveket, életrajzi regényeket, s kedveli a jó krimiket. Elfogadja mások ajánlásait, éppen most fejezte be A házirend című könyvet, amiről lelkesen mesélt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!