2014-től felvételi emelt szinttel?

Várhatóan 2014-től lehet a felsőoktatási intézményekbe való belépés feltétele egy vagy két tantárgyból az emelt szintű érettségi - az erről szóló módosító indítványt szerdai ülésén hagyta jóvá az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága.

zaol.hu

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a kötelezővé válhat az emelt szintű érettségi, s az Arató Gergely szocialista képviselő jegyezte szerdai javaslat szerint az emelt szintű érettségi követelményét első alkalommal a 2014 szeptemberében induló alap, illetve osztatlan képzések első évfolyamára jelentkezőknél kell alkalmazni, majd ezt követően felmenő rendszerben lépne életbe. Jelenleg kötelező jelleggel nem kérnek a felsőoktatási intézmények emelt szintű érettségi vizsgát a belépéshez.

A bizottság jóváhagyta azt a szintén szocialista indítványt is, amely szerint a jelentkezésekhez szükséges vizsga szintjét közös intézményi javaslat alapján a kormány képzési területenként, illetve szakonként rendeletben határozza meg. A jogszabályt az adott felvételi eljárás évét megelőző második év március 31-éig kell kihirdetni.

A kormány határozza meg azokat a vizsgatárgyakat is, amelyek közül a felsőoktatási intézmények választhatnak.

Zöld utat adott a testület annak a szocialista indítványnak, amely szerint a közoktatási intézmények vezetésére megbízás annak adható, akinek intézményvezetői programját a nevelőtestület legalább negyven százaléka támogatta. A korábbi javaslatban a negyven százalékos szavazati arányba a diákok voksa is beszámított volna.
Átment az az indítvány is, amely rögzíti, hogy a pedagógus-továbbképzési programban előírtak teljesítésébe a felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok alatt elsajátított ismereteket is be kell számítani. A továbbképzésen résztvevő pedig kérheti az egyéni felkészülés lehetőségét is.

 

Forrás: MTI, Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!