Több pincefeltörés is történt az elmúlt hetekben - a rendőrség elővigyázatosságra int

Az elmúlt hetekben több bejelentés is érkezett Zalaegerszeg területéről alagsori tárolók feltöréséről. Általánosságban elmondható, hogy az alagsorokba ellenállás nélkül jutottak le, majd odalent az ajtókról egyszerűen lefeszítették, levágták a lakatokat.

zaol.hu

Az alagsori tárolókban ritkán helyezünk el nagyobb értékű tárgyakat, ezért a biztonságukra sem fordítunk nagyobb gondot. Ám vannak olyan emberek, akiknek a „sok kicsi sokra megy” elvén keresztül ezek is zsákmányt jelenthetnek. S miközben mi, tulajdonosok arra gondolunk, hogy ezen eldugott helyiségek megközelítése nem is olyan egyszerű, a valóságban nagyon is könnyen hozzáférhetőek. Ráadásul odalent a lakók mozgása is gyér, így még kevesebb az esély a lebukásra.

Hogy is juthatnak be egyszerűen az elkövetők a ma már jellemzően számkombinációs zárral lezárt főkapun keresztül? Nagyon egyszerűen. Aki társasházban él, jól tudja, hogy milyen gyakran szólal meg a kaputelefon: postás jött, reklámújságokat hoztak, keresik a fogorvosi rendelőt, ügyvédi irodát, vagy egyszerűen csak mondanak egy nevet, hogy kihez jöttek. Még ma is hajlamosak vagyunk automatikusan a nyitógombhoz nyúlni, anélkül, hogy meggyőződnénk a kaputelefonban elhangzott állítás valóságtartalmáról. Nem szólunk vissza, hogy itt nem lakik ilyen nevű, hogy ez nem az iroda kaputelefonja, nem kérdezzük meg, hogy miért nem a közös képviselőt hívta , egyszerűbb ajtót nyitni. S ebben a pillanatban a rossz szándékú emberek területen belül vannak, irány az alagsor. Gyors terepszemle, majd egy még gyorsabb mozdulat, s már lent is van lakat, visznek mindent, ami pénzzé tehető: élelmiszer, kerékpár, táska, volt – nincs. A tulajdonosok gyakran csak napok múlva veszik észre, hogy illetéktelenek jártak lakrészükben, tájékoztatott közleményében a megyei rendőrfőkapitányság.

 

A rendőrség kéri, hogy az alagsori tárolókban elhelyezett értékeik megóvása érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat!

-         Mindig győződjenek meg arról, hogy kit engednek be a házukba! Amennyiben nem ismerik a feltelefonálót, inkább ne nyissanak ajtót!

-         Az alagsori tárolókban csak olyan dolgokat tartsanak, melyek nem képeznek jelentősebb értéket!

-         A tárolók nyílászáróinak védelmét erősítsék meg a bent tartott értéknek megfelelően! (Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztat, inkább odébbáll.)

-         Amennyiben gyanús „felcsörgetést” tapasztal (pl. így karácsony közeledtével „adománygyűjtők” kérhetnek bebocsátást), jelezze!

-         Amennyiben mégis megtörtént a baj, Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es hívószámon! Kérjük, ne változtassa meg a helyszínt, mert az nagymértékben megnehezíti a nyomok rögzítését, s így az elkövetők felkutatását.

Ezek is érdekelhetik