Lúdvacsora a vonaton

Csömödér - Harmonikaszó, libából készült finomságok, valamint házi pálinka is várta azokat az utasokat, akik az Erdei Állami Vasútüzem invitálásának engedve jegyet váltottak az elmúlt hét végén a kisvasút valamelyik különjáratára.

Gyuricza Ferenc

Szombaton Ludas Matyi, vasárnap Márton-napi járat néven indult szerelvény. A jeles nap apropóján a mozdony mögé a szalonkocsit kapcsolták, amelyben terített asztal várta az utasokat. Az út közben elfogyasztható finomságokról az egyik legkedveltebb lenti vendéglátóhely gondoskodott.

 Márton-napra  olyan menüsort állítottunk össze, aminek szinte minden eleme tartalmazott libát   mondta Varga László.
 - Az előétel libatepertős kenyérlángos, továbbá zsírjában tálalt hideg libamáj volt. Ezt libaleves követte, majd főételként egy Márton-napi libatálat szolgáltunk fel, amely libapecsenyét, rántott pecsenyelibamáj falatokat, töltött libanyakat, és libahús pogácsát tartalmazott, ehhez ludaskását és vöröskáposztát ajánlottunk köretként. A desszert pedig stílszerűen lúdláb volt.


A finom ételek mellé helyi termelők pálinkáját, illetve finom borokat is kóstolhattak az utazók. A jó hangulatról a Ludas Matyinak öltözött ceremóniamester, Lógár Zoltán, valamint a harmonikán játszó Bagonyi Imre gondoskodott.
- Vendégségben vagyunk Lovásziban élő barátainknál, erre az utazásra is ők hívtak meg bennünket - mondta a Csömödérben tartott rövid pihenő alatt a Baranya megyei Szentlőrinc mellől érkezett Gombos Gabriella. - Nagyon tetszett az utazás, a kisvonat hangulata s maga a zene is. A felszolgált ételeket is ízletesnek találtam, nekünk is vannak otthon lúdjaink, így az ízek nem jelentettek újdonságot, de nagyon finoman készítették el őket - fogalmazta meg.

- Visszatérő vendégek vagyunk már, tavaly görög barátainkat, most pedig érdi házaspár ismerősünket hívtuk meg a vidám Márton-napi vonatozásra - tette hozzá Farkas Gábor, aki szerint nagy szükség van arra, hogy az idegenforgalmi kínálatot ilyen és ehhez hasonló színes attrakciókkal tegyék vonzóbbá. A férfi azt is elmondta, mindennel elégedett volt, különösen azzal, ahogy a ceremóniamester tréfás strófáival feldobta az est hangulatát.

Ezek is érdekelhetik