A sikerélmény sokat segíthet a pszichiátriai betegek kezelésében

Nagykanizsa - A HSMK-ban kezdődött el csütörtökön a pszichiátriai betegek nyolcadik országos színjátszó és művészeti találkozója, melyen 17 csoport több, mint háromszáz kezeltje lép a szakemberekből álló zsűri elé.

Benedek Bálint


A pénteken 10 órától folytatódó eseményt a bázakerettyei Völgy Alapítvány kuratóriumi titkára, Marketti Judit szervezi. Eddig hét alkalommal Zalaegerszegen mutatták be tudásukat a művészeti csoportok, ám ezúttal a nagykanizsai polgármester, Cseresnyés Péter hathatós segítségének köszönhetően a pszichiátriai betegek a HSMK színháztermében lépnek a Stefán Gábor koreográfus, rendező vezette zsűri elé. Az ítészek között van Bódy Éva az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkárságának osztályvezetője, Perényi Balázs drámapedagógus, rendező valamint Prof. Dr. Szűcs Attila pszichiáter is. Mint azt Cseresnyés Péter polgármester beszédében kiemelte: a betegek számára hatalmas lehetőség, hogy megmutathajták a kezelés során tanultakat, s ez a sikerélmény talán javíthatja a helyzetüket. Mivel az előadások nyilvánosak, így a téves társadalmi előítéletek is csökkenhetnek.

- A művészeti csoportok mellett óriási elismerés jár a felkészítőknek, gondozóknak, akik hivatásszerűen végzik munkájukat - fűzte hozzá a polgármester. Dr. Nagy Rozália a Kanizsai Dorottya Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa elmondta: a művészetterápia (ezen belül a színészet) önálló gyógyeljárásként nem alkalmazható a legtöbb mentális zavar esetén, viszont kiegészítő kezelésként elemi hatású lehet.
- A színjátszás speciális kommunikációs csatornákat nyit meg - folytatta dr. Nagy Rozália. - Gyakran a szokványos terápiák hatástalansága esetén áttörést hozhat az önmagukban zárt és a külvilágtól saját lelki világukban zárkozó páciensek kezelése során. Az előadások mellett a HSMK színháztermének előcsarnokában a résztvevő intézmények lakói által készített alkotásokból rendezett kiállítás is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik