Biogázt is termel majd a felújított szennyvíztelep

Nagykanizsa – Helyszíni bejárásra és szakmai fórumra került sor pénteken a szennyvíztelepen. Ezzel kezdetét vette a Nagykanizsát és térségét érintő 11,1 milliárd forintos szennyvízberuházás utolsó nagy fejezetének kivitelezése.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról már többször is írtunk: a térségi szennyvízberuházás keretében a városi csatornahálózat felújítására, a még csatornázatlan területek bevonására, a környező településeken pedig új hálózat kiépítésére kerül sor.

– Tizenkét településen, valamint Nagykanizsa bajcsai és korpavári városrészében jelenleg is folynak a csatornaépítési munkálatok – tudtuk meg Tóth Nándortól, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulat elnökétől.



– Az SZK Kanizsa Konzorcium, amely az északnyugati és a délnyugati térség hálózatát építi, a szerződésben vállalt 43 kilométernyi gerincvezetékből mostanáig 41, az 57 kilométernyi nyomóvezetékből pedig 45 kilométernyit fektetett le és a házi bekötések 91 százalékát is elkészítette. A szabadhegyi településrész, valamint a belváros csatornahálózatának bővítésén és rekonstrukcióján dolgozó S-E Nagykanizsa Konzorcium ugyancsak elvégezte már a munkák nagy részét. Mindazonáltal a városban még bőven van tennivaló, itt a kivitelezés befejezésének határideje – beleértve a szennyvíztisztítót is – a jövő év júniusa – adott áttekintést a projekt állásáról Tóth Nándor.

A szennyvíztelepen most elkezdődött munkálatok kivitelezője az ESZ-2011 Nagykanizsa Konzorcium, a beruházás értéke közel nettó 2,9 milliárd forint. Célja, hogy a meglévő telep alkalmassá váljon a nagyobb hatásfokú biológiai tisztításra, a keletkező iszap korszerű és gazdaságos kezelésére, aminek köszönhetően lehetőség nyílik a lebontás során keletkező biogáz hasznosítására, illetve a visszamaradó szárazanyag komposztálására is. A fejlesztés keretében a kivitelező az üzemeltetéshez kapcsolódó épületek sorát is bővíti, a meglévőket pedig felújítja. A beruházás zárultával a korszerűsített és bővített telep napi 21250 köbméter szennyvíz megtisztítására lesz képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!