Kecskesajt - Lehet érlelt, vagy friss, natúr, vagy ízesített

Magyarszerdahely - Régen a szegényember tehenének hívták a kecskét, de ez Gálné Kiss Viktória szerint nem fedi a valóságot. Az állat ugyanis rendkívül igényes, nem eszik meg akármit. Gáléknál mégis igazi családtag, akinek a gazda szerint még lelke is van.

Horváth-Balogh Attila

De neve biztosan, amire Jucus, Sári és Lajos hallgat is, a hívásra örömmel szaladnak Viktóriához. A magyarszerdahelyi asszony évekig virágboltot működtetett, aztán megörökölt egy kecskét és ma már 17 állatot tart a ház körül, ebből 5 gida, 9 tejelő anya, a többi pedig fiú.
- Tíz évvel ezelőtt kezdtem el kecskékkel foglalkozni. Anyukáméknak korábban is volt, de amikor a papa meghalt, anya mindent felszámolt - emlékezett vissza a kezdetekre Gálné Kiss Viktória. - Egyet kértünk az állatok közül, írmagnak. Sokáig egyedül volt a leányzó, de két év múlva már igencsak kellett neki egy férj. Hoztunk is, aztán jöttek a gidák, és akkor már nem volt megállás. Tavaly ősszel végül úgy döntöttem, hogy a virágüzlet helyett kecskékkel és sajtkészítéssel foglalkozom.
Viktória szerint egyre népszerűbb a kecsketartás, s habár sokan csak üzleti lehetőséget látnak benne, őt az állatok szeretete is vezérli. Mindegyiket a család tagjaként kezelik, sőt, még az asszony telefonja is kecskehangon cseng...

- Egy jó anyaállat 3-3,5 liternyi tejet ad, aminek beltartalmi értékei sokkal jobbak, mint a tehéné - magyarázta a magyarszerdahelyi kecsketenyésztő. - Régen szokás volt az újszülötteket is táplálni vele, mert a legjobban hasonlít az összetétele az anyatejhez. Jómagam sajtot készítek belőle, de most kísérletezem a joghurtgyártással is.
A lefejt tejet szűri, fazékba önti és felmelegíti 65 Celsius fokra, ennyi kell a csírátlanításhoz, forralni nem szükséges. Pár percig ezen a hőmérsékleten tartja, majd a tűzről levéve megvárja, amíg az visszahűl 35-40 fokosra. Ekkor megy bele az oltóanyag, amitől másfél-két óra alatt megalszik a tej, hasonló állaga lesz, mint a májnak. Ezt összetöri, kicsit rámelegít, míg a maradék savó fel nem jön, az anyag pedig leülepszik. Eztán lehet ízesíteni, formába tenni, nyomóval kinyomni  és már kész is a sajt.

- Én csak egy napig tartom formában, aztán kiborítom, még egy napig szikkasztom a hűtőben és csak harmadnap adom el - mondta Viktória. - De van, aki egy hónapig, vagy még tovább is érleli, ám én azt a szaga miatt nem szeretem.
Az ízesített sajtok világa számos izgalmat kínál az ínyenceknek. Készülhetnek piros paprikával, köménnyel, fokhagymával, lila hagymával, kaporral, magokkal, színes borssal, bazsalikommal  a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Aztán étolajban is el lehet tenni a sajtot, Viktória így készít például chilist.

- Hogy mi a jó sajt titka? Én mindent autodidakta módon sajátítottam el, receptkönyvből, internetről, így sokat lehet tanulni, de azért szívesen elmennék egy sajtkészítő túrára is Hollandiába, vagy Franciaországba - mondta. - Sokat kellett kísérleteznem, mire elégedett voltam az eredménnyel, előfordult, hogy egy hónapig a kutyáknak és a macskáknak dolgoztam... De hogy a kérdésre is válaszoljak, a legfontosabb, hogy szeressük a kecskéket. Mert bármilyen furcsa is, nagyon érzékenyek és meghálálják a törődést. Minél többet foglalkozom velük, egyre inkább meggyőződésem, hogy nekik is van lelkük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!