Öt százalékos áremelkedéssel kezdődik a balatoni hajózási szezon

Töretlen optimizmussal és a tavalyinál öt százalékkal magasabb árakkal kezdi az idei hajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), derült ki a hagyományos nagyszombati szezon nyitó rendezvényen Balatonfüreden.

Győrffy Árpád

A szomorkás idő ellenére népes közönség várta szombaton a füredi kikötőben az első menetrend szerint közlekedő személyhajót Siófokról. A Kelén motoros érkezéséig a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar szórakoztatta a hallgatóságot. A 121 éves, két jelentősebb felújításon átesett hajóról ágyúlövéssel tisztelegtek a fürediek előtt, majd a déli parti polgármesterekkel együtt érkező Siófoki Férfi Dalkör tagjai hagyományosan elénekelték a Balaton Himnuszt.

A vendégeket köszöntő dr. Bóka István úgy vélte, az idén is nagyon nehéz körülmények között kell majd dolgozni balatoni hajósoknak és más vállalkozásoknak is. Ennek ellenére optimistán néznek a szezon elé.

Dr. Balázs Árpád siófoki polgármester szerint mindennél fontosabb, hogy óvják az olyan hagyományokat, mint a nagyszombaton közösen tartott szezon nyitó. Az élet más területén is rá kellene jönni, hogy együtt könnyebb. A magyarok nagyon sok energiát pazarolnak el az egymás elleni harcra, holott közös célokat kitűzve, azokat végrehajtva sokkal többre mennénk. A Balatonnál legtöbbször le tudjuk győzni ezt a rossz tulajdonságot. Azon kell lenni, hogy ez egyre inkább így legyen. A Balaton egy egységes egész, igazából együtt ér valamit, együtt kell vigyáznunk rá - hangsúlyozta a Balázs Árpád, aki húsvét alkalmából egy-egy csokicsibével ajándékozta meg a füredi és a keszthelyi polgármestert.

Ruzsics Ferenc, Keszthely vezetője, a Balatoni Szövetség elnöke köszönetet mondott a hajósoknak a másoknak is hasznot hozó munkájukért. Az értékek megőrzésének fontosságáról szólva beszélt a náluk most zajló főtéri és Balaton-parti rekonstrukcióról. A kétmilliárdos fejlesztés eredményeként, a nyári szezon elején talán már  ők is olyan szép körülmények között köszönthetik a vendégeket, mint Füreden - mondta.

Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy kemény munkával az idén is megfelelően felkészítették a hajókat, kikötőket a turisták fogadására. Rajtuk nem fog múlni a szezon sikere - jelentette ki. Szólt a személyhajó flotta várható bővüléséről, a siófoki műhelyükben zajló munkáról, amivel a tavaly félkészen vásárolt hajót elkészítik gróf Széchenyi István szeptember végi 221. születésnapjára, az első balatoni gőzős 166 évvel ezelőtti vízrebocsátásának évfordulójára.

A rendezvény ünnepélyes zászlófelvonással és a Balatonfüred Néptánc Együttes műsorával zárult. Ráadásként a hajózási Zrt. a Kelén motorossal ingyenes sétahajózásra vitte az ünneplőket. Bár ekkor már esett az eső, így is sokan vállalkoztak a kirándulásra.

A társaság az idén is 20 személyforgalmi és kettő kompkikötőjében 23 személyhajóval és négy komppal várja az utasokat. A személykikötők mindegyikéből indítanak sétahajókat, programokkal bővített hajókirándulásokat, a kikötők több mint feléből diszkóhajók és gyerekhajók is indulnak. A három évig változatlanul tartott árakat az idén öt százalékkal emelték, hogy a közben lezajlott inflációt és az üzemanyag árak emelkedését részben ellensúlyozzák. Abban bíznak, hogy a forgalom legalább olyan lesz, mint az előző évben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!