Nem vicc: saját tükörképével harcol a rigó (fotóval)

Zalaegerszeg – Senki sem szereti, ha kora reggel felkopogják álmából. Én sem voltam boldog a minap, amikor türelmetlen neszekre riadtam. Durcásan indultam ajtót nyitni, de a küszöbön nem állt senki. Biztos csak álmodtam, gondoltam, s már bújtam is vissza az ágyba, amikor újból hallottam a furcsa neszt. Honnan jön egyáltalán?

Magyar Hajnalka

Valamelyik vezeték dübörög a falban? Csak egy csőtörés hiányzik... Már majdnem feladtam a nyomozást, amikor a vendégszoba felé irányított a fülem. De hát nincs is vendég... Elhúztam a függönyt, s láttam, dehogynincs. És nagyon be akar jönni. Egy énekes rigó kopogtatta kívülről az üveget. Felröppent, szárnyával verte az ablakot, majd vissza a párkányra. Másnap reggel a konyha felől „támadott”...

A rigó furcsa viselkedésére Darázsi Zsolttól, a madártani egyesület zalai titkárától kaptam magyarázatot. Az ablakok, különösen a fóliázottak erősen tükröződnek, ami megtéveszti a területfoglalásban érdekelt hímet. Mivel éntudata nincs, a madár konkurens hímet vél látni saját tükörképében, s felveszi vele a harcot.


Elmeséli, hogy két éve a teskándi önkormányzat ajtajában egy barázdabillegető harcolt önmagával heteken keresztül, míg le nem függönyözték a tükröződő felületet. Az ösztön, ami különösen az énekesmadaraknál jelentkezik, május végére alábbhagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!