Romák ugrottak egymásnak Gyöngyöspatán

A cigány kisebbségi önkormányzat tagjainak lemondását, illetve a helyi cigányvajda közéleti visszavonulását követelte kedden Gyöngyöspatán helyi romák egy csoportja.

MTI

A helyi művelődési házba összehívott fórumon Baranyi Tamás, a lemondást követelők képviselője kijelentette: a kisebbségi önkormányzat tagjai a gyöngyöspatai romák érdekei helyett csak a saját érdekeiket, s csak saját családjuk érdekeit képviselik.

A mintegy harminc roma részvételével megtartott tanácskozáson a szószóló azt állította, hogy az adományokból és segélycsomagokból kizárólag a kisebbségi önkormányzat vezetőinek családtagjai részesülnek, és az adományok nem jutnak el a rászoruló romákhoz. Szintén csak rokonok vehetnek részt a különböző közmunkaprogramokban - tette hozzá.

Ebben a helyzetben azt követelik, hogy testületileg mondjon le az ifj. Farkas János vezette cigány önkormányzat valamennyi tagja, illetve vonuljon vissza id. Farkas János, a helyi cigányvajda.

Baranyi Tamás azt állította, hogy támogatja a kezdeményezést a helyi önkormányzat vezetése is.

Ifj. Farkas János az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy a község önkormányzatának jobbikos vezetése áll a történtek mögött, mert így akarják megosztani a gyöngyöspapatai cigányságot. A Juhász Oszkár (Jobbik) polgármester vezette önkormányzat ugyanis mereven elzárkózik attól, hogy együttműködjön a cigány kisebbségi önkormányzattal, és "díszcigányokat" kíván állítani a helyi roma közösség élére - mondta ifj. Farkas János.

Id. Farkas János rágalomnak nevezte a fórumon elhangzott vádakat.

Gyöngyöspata azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy az elmúlt év tavaszán etnikai jellegű feszültség alakult ki a településen. A megszaporodott bűncselekményekre hivatkozva járőrözni kezdett a községben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!